Maten kan påvirke barnets kjønn

Kjøtt og søtt kan gjøre susen hvis du vil påvirke barnets kjønn, ifølge en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Det kan være at guttefostre dør på et veldig tidlig stadium dersom blodsukkeret er lavt.»


Sørg for å ha samleie på riktig tidspunkt og i riktig stilling, drikk kaffe og gå med trangt undertøy... Det florerer med kjerringråd for hvordan du skal gå fram dersom du vil være med på åbestemme om barnet blir gutt eller jente.

Nå antyder også en studie på 40 mus at maten du spiser når du prøver å bli gravid, kan spille en rolle. Og det er blodsukkernivået som er nøkkelordet, ifølge forskerne fra University of Pretoria i Sør-Afrika.

Ville du velge barnets kjønn hvis du kunne? Si din mening nederst i saken

Musene som fikk et stoff som senker blodsukkeret, produserte nemlig betydelig flere avkom av hunnkjønn enn hannkjønn, ifølge nettstedet NewScientist.

Om du er gift eller samboer, kan også spille en rolle:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Ikke overrasket
Tore Henriksen, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken ved Rikshospitalet, er ikke overrasket over funnene.

- De siste ti årene har man blitt stadig mer klar over at miljøet rundt egget på selve befruktningstidspunktet har en påvirkning. Det omfatter også ulike næringsstoffer, deriblant glukose som er undersøkt i musestudien, forklarer han til DinSide Helse.

Forskerne sier de ikke nøyaktig kan forklare hvordan et fall i blodsukkernivået påvirker barnets kjønn.

- Det kan imidlertid være at guttefostre dør på et veldig tidlig stadium dersom blodsukkeret er lavt, foreslår Henriksen.

Kjøtt og søtt
Ifølge folketroa skal kvinner spise mer rødt kjøtt og salt snacks hvis de vil ha en gutt, og fisk, grønnsaker, sjokolade og søtsaker dersom de vil ha ei jente, skriver NewScientist.

DinSide avslører hva som er myte og fakta om å lage barn:

- Dette er interessant siden kjøtt øker blodsukkeret over en lengre periode, mens sukkerbasert snacks fører til at blodsukkeret øker kraftig, men for en kortere periode og deretter faller, sier Elissa Cameron som er en av forskerne bak studien.

Henriksen vi imidlertid ikke råde kvinner til å spise spesielle matvarer for å påvirke barnets kjønn.

- Det er å dra det for langt. Kosten har nok en viss effekt, men hvis den var veldig viktig, ville vi for eksempel sett ulik kjønnsfordeling i forskjellige samfunn med ulik kost. Men fordelingen mellom gutter og jenter er stort sett den samme verden over, sier han.

- Pass vekta
Vibeke Landaas, klinisk ernæringsfysiolog i DinKost, har ikke tidligere hørt om at kosthold skal kunne påvirke barnets kjønn. Hun mener det er altfor tidlig å trekke noen konklusjon som kan være til nytte ut fra studien.

- Men hvis man skal følge teorien i studien, betyr det at langsomme karbohydrater (grønnsaker, bønner og fullkornsprodukter) er tingen dersom man vil ha ei jente. Det vil også være en fordel å være normalvektig før svangerskapet. Overvekt disponerer nemlig for insulinresistens og dermed høyere blodsukker, sier hun.

- Dette blir imidlertid mest tankespinn siden man ikke har mer enn denne ene lille musestudien å støtte seg til, påpeker Landaas.

Les også: Overvekt gir guttebabyer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!