Matbutikkene bryter loven

Matbutikkene må skjerpe prismerkingen, ellers får de Forbrukerombudet på nakken.

Hvor er prisen på disse kortene? Alle butikker plikter å opplyse om prisene på samtlige varer. Foto: Kim Jansson
Hvor er prisen på disse kortene? Alle butikker plikter å opplyse om prisene på samtlige varer. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedsføringsloven en klinkende krav: Alle varer i butikker skal merkes med pris. Likevel er det mange forretninger som synder mot loven, og til og med dropper å prismerke enkelte varegrupper.

For eksempel, hvor ofte har du sett hva en pakke sigaretter koster? Hvordan kan du vite prisforskjellene på de forskjellige pakkene kondomer?

- Det kommer klart frem av markedsføringsloven at alle varer i forretninger skal prismerkes, sier seksjonssjef Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.

Han synes det er merkelig at butikkene ikke er flinkere med prismerkingen.

- Det er overraskende hvis matbutikkene ikke velger å prismerke varer. Det er et brudd på markedsføringsloven, sier Gjedrem, som bekrefter at å opplyse om pris på sigaretter ikke regnes som ulovlig markedsføring av tobakk.

Gjedrem legger til at Forbrukerombudet kan komme til å slå ned på mangelfull prismerking, dersom kundene opplever å ikke få den prisinformasjonen de har krav på.

Les også: Kiwi måtte snu

- For dårlig

I desember tok DinSide opp problematikken med mangelfull prismerking. Da lovet noen av de største matvarekjedene at de skulle skjerpe seg. Men to måneder senere ser det ut som om lite er gjort for å bedre prismerkingen av varer.

Blant annet lovte markedsdirektør Jørgen Larsen i Meny, at kjeden skulle skjerpe rutinene. Men fortsatt finnes det butikker uten prismerking av varer som snus og sigaretter.

- Det er for dårlig, for vi skal følge lover og regler. Vi må gå gjennom rutinene våre en gang til. Det er den eneste kommentaren du får, sier Larsen til DinSide.

Aktuelt: Den vil koste deg 14.000 kroner

Laminerte priser

Prismerking

Er butikkene flinke nok til å merke prisene på varene? (Avsluttet)
Nei, de er elendige(57%)
De kunne vært bedre(35%)
Ja, de er flinke(7%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ica er også en av kjedene som ikke har hatt gode nok rutiner for prismerking av blant annet tobakk. I desember i fjor lovte informasjonsrådgiver Kristina Kollerud i Ica at dette skulle ordnes, men fortsatt mangler det priser i flere butikker.

- Vi fulgte opp saken rett før jul, og laget en midlertidig løsning, der vi sendte ut en prisoversikt på laminerte A4-ark, til butikkene. Vi jobber nå med å få til en permanent og bedre løsning, sier Kollerud.

Hun sier ICA vil ta en gjennomgang av sine butikker, slik at alle butikker skal opplyse om prisene på alle produktene.

Prisendringer

DinSide har også registrert at flere Kiwi-butikker har syndet mot lovlig prismerking av sigaretter og snus.

- Det skal være en hylleprislapp på produktet, eller en plakat med prisene på sigarettene, sier Kiwi-sjef Per Erik Burud.

Han forklarer at nye priser tredde i kraft fra 1. februar, og at enkelte butikker ikke har rukket å fått opp riktige priser.

- Hvis butikkene ikke har gjort det, har de ikke gjort jobben sin, sier Burud til DinSide.

Les også: Disse varene blir dyrere