Matallergiene «alle» har

De fleste er bare ren illusjon.

HVA ER DET EGENTLIG?: Kan "melkeallergien" være noe annet? Symptomene som oppleves ved intoleranse kan minne om mageplagene som fås ved irritabel tarm-syndrom (IBS), som er den hyppigste mageplagen i befolkningen. Foto: Colourbox
HVA ER DET EGENTLIG?: Kan "melkeallergien" være noe annet? Symptomene som oppleves ved intoleranse kan minne om mageplagene som fås ved irritabel tarm-syndrom (IBS), som er den hyppigste mageplagen i befolkningen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som diagnostiserer seg selv med matvareallergier, ifølge ekspertene. Det kan virkelig sette helsa på spill.

- Istedenfor å få en full medisinsk undersøkelse og deretter behandle roten til problemet, er det mange som kutter ut en hel gruppe matvarer fra kosten sin, når det egentlig er helt unødvendig, sier Dr. Carina Venter ved University of Portsmouth, som er ekspert på allergier, ifølge Daily Mail.

Nederst i artikkelen kan du lese om matvarene vi «reagerer» mest på.

Ny vaksine mot allergi

Mange tror de er allergiske

Ifølge Venter tror nærmere 20 prosent av den britiske befolkningen at de har en matintoleranse, mens fakta er at bare mellom en og to prosent har det. Hun mener det kan ha langt alvorligere konsekvenser for helsa å begrense kosten sin på denne måten enn det en reell matallergi kan ha.

I Norge finnes det svært få undersøkelser som sier noe om hvor mange personer som har matvareallergi/-intoleranse. Man baserer seg på tall fra andre land, og regner også her med at en til to prosent har en form for matvareallergi/-intoleranse, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Les mer: - Legene gjør barna syke. Får feil diagnose

Venter minner samtidig om de sosiale følgene denne «trenden» kan ha, for den gjør at man ikke spiser opp maten verken ute på restaurant eller med venner.

- Mat er ikke bare bensin, måltider og spising er en sosial del av livet vårt, sier hun, og legger til at det hjelper ikke når kjente personer som Victoria Beckham sverger til en diett uten meieriprodukter og hvete.

Slik lager du god mat alle kan spise

Kutter ut melken

Over halvparten av unge jenter mellom 10 og 13 år sier de har melkeintoleranse, ifølge en ny amerikansk studie. Sannheten er at de fleste ikke har noen problemer med å fordøye melken. Disse jentene får i seg langt mindre kalsium enn det anbefalte dagsbehovet, skriver den britiske avisen.

Ikke dropp melken!

Allergisk reaksjon vs. intoleranse

Videre forklarer Venter forskjellen mellom en allergisk reaksjon og en intoleranse. Førstnevnte forårsakes når kroppen kommer i kontakt med bare små mengder av den «farlige» maten, og kan gi akutte og alvorlige immunreaksjoner, som hevelse, utslett, pusteproblemer og i noen få tilfeller et såkalt anafylaktisk sjokk (allergisk sjokk).

Ved en intoleranse derimot, kommer symptomene litt etter hvert, og immunforsvaret involveres ikke på samme måte. Det er ofte en kjemikalie i en matvare man reagerer på, eller at kroppen mangler enzymer til å bryte ned en viss matvare. Det kan ta både timer og dager før en reaksjon kommer, og det må ofte spises en god del av matvaren for å trigge en reaksjon.

- Men man kan bli like fortvilet over å ha en intoleranse, og den går også utover livskvaliteten selv om den ikke virker like livstruende. En voksen som har kronisk diaré, føler sikkert at det ikke er trygt å forlate huset, sier Venter, som fraråder folk fra å bruke selvtester for å påvise allergier. Gå heller til legen dersom du mistenker å ha en allergi/intoleranse, hevder hun.

Les også: Vil kurerer nøtteallergi med nøtter

Så hva er egentlig galt? Her oppgir vi symptomene som er knyttet til de vanligste matallergiene/intoleransene, og forteller hva det eventuelt kan være.

Melkeprodukter

Du drikker melk eller spiser en yoghurt, også kommer reaksjonen:

 • Allergisymptomer: Rødt utslett, hevelse i lepper/ansikt, hvesing, kløe, oppkast, diaré og magekramper.
 • Intoleransesymptomer: diaré og oppblåshet.
 • Kan det være noe annet? Symptomene som oppleves ved intoleranse kan minne om mageplagene som fås ved irritabel tarm-syndrom (IBS), som er den hyppigste mageplagen i befolkningen. Noen forskere mener at halvparten av de som tror de har melkeintoleranse har IBS. Dette er en gåtefull plage og det finnes ingen behandling, men symptomene kan ofte bli mildere ved å øke inntaket av fiberkost, som frukt, grønnsaker og brødvarer, samt drikke mer. En annen årsak kan være såkalt «resistent stivelse», som opptrer når karbohydrater som poteter og pasta varmes opp på nytt.
 • Derfor trenger du en ordentlig diagnose: Det er vanskelig for barn å få dekket dagsbehovet for kalsium hvis melkeprodukter fjernes fra kosten. Kalsium kan fås via andre matvarer, som mandler, sardiner og bladgrønnsaker, men disse er ikke alltid så «barnevennlige». Eldre personer har også bruk for kalsium, for ved for lave kalsiumnivåer øker risikoen for osteoporose.
Les mer: Allergisk mot melk

Bakevarer

Du spiser noe med hvete, og vips kommer symptomene:

 • Allergisymptomer: Hevelse i ansiktet, hvesing, kløe, oppkast, diaré og magekramper.
 • Intoleransesymptomer: Vonde ledd, smerter i magen, oppblåsthet og depresjoner.
 • Kan det være noe annet? Mye av brødet vi kjøper inneholder soya og gjær, og industriframstilte kaker er ofte fulle av sukker. Alt dette kan irritere fordøyelsessystemet. Kjøp heller brød hos en baker, som er av god kavlitet, eller lag ditt eget. Det samme gjelder kaker.
 • Derfor trenger du en diagnose: Fiberinntaket kan bli for lavt når man ikke spiser hvete. Dette kan økes ved å spise mer frukt og grønnsaker. Som for alle andre anbefales det å ta tilskudd av tran. Det er ikke uvanlig å ha dårlig jernstatus når man får diagnosen hveteallergi. Behov for eventuelt tilskudd av jern og andre mineraler må vurderes av lege og klinisk ernæringsfysiolog, ifølge Norsk Helseinformatikk.
Les også: Forebygg oppblåsthet

Alkohol

Også er det noen som reagerer på alkohol (på en annen måte enn at de blir fulle!):

 • Allergisymptomer: Hjertebank, intens hodepine og en følelse av å være veldig varm. Dette kommer som regel på grunn av mangel på enzymet aldehyde dehydrogenase, som bryter ned alkoholen.
 • Intoleransesymptomer: Rødming, nysing og følelsen av å være overfylt.
 • Kan det være noe annet? Noen reagerer på sulfitt og salicylater. Begge deler opptrer naturlig i druer, men er også tilsatt for å gi mer smak, og kan gi symptomer som de nevnt over. Men, det kan også være en reaksjon på produkter som brukes for klaring av vinen (som eggehvite).
Oops, jeg tåler ikke akevitten

Sjømat

Mange reagerer på sjømat (fisk og/eller skalldyr):

 • Allergisymptomer: Sjokk, trange luftveier og bevisstløshet. Enkelte allergikere kan reagere på bare lukten av fisk.
 • Intoleransesymptomer. Ifølge Venter kan man ikke være intolerant mot fisk.
 • Kan det være noe annet? Du kan ha spist fisk som rett og slett er gammel. Da kan man ofte reagere på samme måte som ved en allergisk reaksjon, og oppleve hvesing, rødming og diaré, men matforgiftning gir ikke en alvorlig allergisk reaksjon.
 • Derfor trenger du en diagnose: Kutter du ut all sjømat går du glipp av en viktig proteinkilde, for ikke å snakke om hjertesunne omega-3 fettsyrer som finnes i fet fisk.
Matforgiftning kan gi alvorlige senskader

Andre matvarer det er vanlig å reagere på, ifølge NAAF, er egg, belgfrukter, nøtter & frø, cøliaki (glutenintoleranse), frukt og grønnsaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer