Mat under trening

Det er viktig med mat og drikke både før, under og etter trening, ifølge Olympiatoppen.

Olympiatoppen er nå ute med undervisningsmateriell om kosthold og trening for ungdom som ønsker å gjøre det bedre på skolen og på idrettsarenaen.

Noe av budskapet i materialet går på hvor viktig det er med mat og drikke både før, under og etter trening.

Kostrådene før og etter en treningsøkt varierer ved behov og idrettsform, men ekspertene anbefaler de fleste idrettsutøvere å spise 2-3 timer før trening, som et par brødskiver med ost og kjøttpålegg, kornblanding, havregrøt og et glass melk eller juice. Ta gjerne også et lite måltid ½ time til 1 time før treningsstart, som en smoothie, fruktsalat med yoghurt, en frukt eller fruktjuice. Da vil kroppens glykogenlagre få tilstrekkelig med energi.

Det beste er å prøve seg frem og se hva som fungerer best på kroppen. Husk også å drikke mye før trening.

Det er også viktig å drikke mye under trening, og husk å drikke hyppig, før du blir tørst. Væsketap kan føre til dårlig prestasjon og ubehag. Det holder vanligvis å drikke 4-7 dl per time. Hvis treningsøkten varer i en time anbefales det å drikke vann. Ved lengre treningsøkter bør du i tillegg få i deg litt karbohydrater, i form av svak saft eller sportsdrikke.

Les også: Advarer mot sportsdrikke

Etter trening er det viktig at kroppen raskt får tilført mat og drikke. Da restitueres du raskere. Spis et måltid innen en time etter trening, som inneholder karbohydrater og litt protein, som en banan, et glass juice eller en brødskive.

 

Mozon.no, 04.10.2006