Mat som belønning er fy-fy

Redd for at barnet ditt skal få vektproblemer? Slik skaper du sunne matvaner.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nekter fem-åringen å spise grønnsakene sine? Eller gir du minstemann is for å få ham til å slutte å gråte? Da er du ikke alene.

- Å tilby barn mat er en effektiv måte å kontrollere oppførselen deres på, enten de er lei seg eller bare kjeder seg. Men foreldre må være ansvarlige og ikke bruke maten til andre formål enn å stoppe sulten, sier den anerkjente professoren Leann Birch til Mozon.no.

Trøstespising kan utløse spiseforstyrrelser, ifølge engelske forskere:

Birch er direktør ved Centre for Childhood Obesity Research ved Pennsylvania State University og besøker Oslo i forbindelse med en årlig internasjonal konferanse om fysisk aktivitet og kosthold.

Hun mener mat som belønning kan virke på kort sikt, men på lang sikt vil det fungere dårlig. Resultatet blir blant annet at barnet venner seg til å like mat som inneholder mye sukker og fett.

Les også: Moser anbefalingene om barnemat

«Liker ikke…»
Nesten en av tre amerikanske barn og ungdom lider av fedme, og foreløpige tall tyder på at over en av fem nordmenn nå har fedme Samtidig omgis barna i stadig større grad av usunn mat som er billig og smaker bra.

Men det er ennå ikke bevist at foreldrenes oppdragelse påvirker barnas vekt direkte, ifølge Birch.

- Det vi derimot vet, er at foreldre påvirker hva barna liker og ikke liker, og det er en utfordring å lære barn å like mat som er bra for dem, forklarer hun.

Allerede som babyer foretrekker de det som er søtt, og etter kort tid får de også smaken på salt. Andre matvarer må barna lære seg å like gjennom å bli tilbudt det gjentatte ganger. Birch understreker imidlertid at barnet ikke må presses til å spise noe det ikke liker - det vil bare gjøre vondt verre.

- Men prøv å servere maten til barnet fem-seks ganger. Det vil ikke overbevise alle om at brokkoli er godt, men for noen virker det.

Les også: Maten som barna liker:

Mindre porsjoner
Mange foreldre presser også barna til å spise fordi de er redd barnet ikke får i seg nok mat, ifølge Birch. Hun tror foreldre trenger mer informasjon om porsjonsstørrelser.

- Porsjonene har blitt stadig større, og spesielt for barn og unge er de overdrevne. Når det gjelder for eksempel grønnsaker er anbefalingene at barnet skal få en spiseskje per fylte år. Det betyr at to spiseskjeer er nok for en toåring, påpeker hun.

Jo tidligere du prøver å påvirke barnets matvaner, jo lettere er det å lykkes. Begynn allerede i ett-toårsalderen som i utgangspunktet er den fasen hvor barnet blir introdusert for all mat, anbefaler professoren. Foreldre bør også være gode rollemodeller for barna i matveien oppfordrer hun.

- «Gjør som jeg gjør» er mer effektivt enn «Gjør som jeg sier», understreker Birch.

Les også: Slappe fedre - fete barn:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer