Mat avler vold

Det du spiser kan påvirke din mentale helse. Feil kosthold kan derfor føre til økt aggresjon og kriminalitet, tror forskere.

Forskere tror at voldelig atferd delvis kan skyldes næringsmangel.

Tidligere forskning har vist at barn som tar kosttilskudd, blir roligere enn før.

Mindre voldelige
Det deltok omtrent 80 personer i studien fra National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Deltakerne var aggressive alkoholikere.

Etter en avvenningsperiode, ble deltakerne ble delt i to grupper. Den ene gruppen fikk to gram med omega-3-fettsyrer hver dag i tre måneder. Den andre gruppen fikk placebo.

Flere av deltakerne har vært voldelige, men etter å ha tatt omega-3-tilskuddet, har de for første gang blitt i stand til å kontrollere sinnet og aggresjonen.

En av deltakerne har vært så mange ganger i fengsel at han har mistet tellingen. Nå er han forandret: Han har så mye roligere at han omtaler det som et mirakel. En annen av deltakerne har 28 arr på hendene etter å ha slått folk. Nå er også han rolig og behersket.

Les hvordan Hibbeln kom frem til resultatene her:

Ulik effekt
Klinisk ernæringsfysiolog Gunnhild Wik Mikkelsen er ikke i tvil om at dietten kan påvirke den mentale helsen.

- Hvorfor skulle den ikke det? Alle kjenner den mentale effekten av å
spise, for eksempel ved å spise for lite eller å få for lavt blodsukker. Når vi snakker om effekten av mangel på omega-3 og vitaminer/mineraler, er det trolig flere av kroppens mekanismer som er involvert, sier hun, og trekker frem at mat påvirker oss forskjellig og at det først og fremst er de som har et mangelfullt inntak som kan få kraftige aggresjonsanfall av å spise feil.

Mikkelsen synes det er underlig at både fengselsvesen og psykiatri er blant institusjonene som har dårligst kosthold. I psykiatrien fokuseres det ofte på kosemat, som kaffe og søtt, mens mange fengsler oppfordrer innsatte til å velge billige pålegg som sunda og syltetøy fremfor å spise sunt.

Les mer om omega-3-fettsyrer her:

Logisk
Indremedisiner Fedon Lindberg er også enig i resultatene:

- Det er for det første helt logisk og for det annet vitenskapelig bevist at maten vi spiser påvirker hjernen og den mentale helsen. Hjernen og hodet henger som kjent sammen med resten av kroppen, selv om vi ofte har tendens til å glemme det. Mental helse og atferd er ikke bare genetikk eller oppvekst, men i høyeste grad et resultat av hva vi spiser, sier han.

Han sier at mat er byggesten for kroppen, inkludert hjernen og brensel. Hele 60 prosent av hjernen består av fett, og en tredjedel av dette er omega 3 og -6.

- Det er hevet over noen tvil eksempelvis at omega 3 fettsyrer fra fet fisk har en betydelig forebyggende og behandlende effekt på depresjon, selv av alvorlig grad, sier Lindberg.

 

Mozon.no, 20.10.2006