Maskinen kan lese tankene dine

Ved å bruke en enkel hjernescanner hevder forskere at de kan se dine ubevisste tanker.

Det er britiske forskere som har funnet ut at ved bruk av fMRI-teknologi kan de se hva en person tenker innerst inne, selv om personen selv ikke vet hva tankene består av.

Ubevisste tanker
Forskerne Geraint Rees og John-Dylan Haynes målte hjerneaktiviteten i cortex mens deltakerne så på ulike testobjekter på en dataskjerm. Cortex er den delen av hjernen som arbeider med informasjonen sendt fra øynene.

Ved å se på det scannede resultatet av funksjonelle magnetiske resonansebilder (fMRI), kunne forskerne si hva deltakerne hadde sett på skjermen bedre enn deltakerne selv.

Når to bilder ble vist raskt etter hverandre, så deltakerne bare det andre bildet bevisst. Det andre registrerte de ikke. Men hjernescanningen viste at formen til hjerneaktiviteten ble laget av det "usynlige" bildet.

Den britiske studien er publisert i fagmagasinet Nature Neuroscience.

Finner glemte minner
- Dette er det første steget mot å lese noens tanker, sier Rees til BBC.

Han sier videre at hvis resultatet deres kan utvikles, kan det bli mulig å si hva noen tenkte eller så fra hjerneaktiviteten deres alene.

- Du kan bruke dette til å oppdage folks fordommer, intuisjoner og ting som er gjemt og påvirker oppførselen vår, sier Adrian Burgess fra departementet for kognitiv nervepsykologi ved Imperial College London til BBC.

I følge Burgess kan vi også se folks undertrykte minner eller gjemt frykt og fobier. Det er imidlertid langt igjen før denne teknologien er helt ferdigutviklet.

 

Mozon.no, 02.05.2005