Mas med grønnsaker

Får du ikke i deg fem om dagen? Skylden ligger hos foreldrene dine.

Det har aldri vært enkelt å få barn til å spise opp grønnsakene sine. Nå viser en studie at foreldre bør fortsette å prøve: Det hjelper.

Avhenger av oppdragelse
Lysten på kjøtt og fisk er i stor grad arvelig. Men ditt forbruk av frukt og grønnsaker, avhenger nesten utelukkende av oppdragelsen.

Det betyr at den eneste måten du kan få barna dine til å spise fem om dagen på, er å oppmuntre dem allerede i ung alder.

Også synet på godteri avhenger av hva foreldrene mener om dette i oppveksten. Barn som vokser opp med å se foreldrene proppe i seg potetgull og kake hver dag, har større sannsynlighet for å gjøre det samme når de blir voksne.

Cancer Research UK, som gjennomførte studien, håper nå at vi vil forstå hvor usunne dietter kommer hva - og hva vi kan gjøre med problemet.

Forskerne undersøkte 103 par med eneggede tvillinger og 111 par med toeggede tvillinger med samme kjønn. Fordi eneggede tvillinger har samme gener, er det oppdragelsen og ikke arv som kan skille dem fra hverandre.

Mødrene til tvillingene skulle vurdere hvilke av 77 matretter barna deres likte. Maten var i kategoriene kjøtt, fisk, dessert og frukt og grønnsaker.

Ha frukt på bordet
Mens lysten på kjøtt og fisk viste seg å være arvelig, spilte gener en mindre rolle når det gjaldt dessert og frukt og grønnsaker.

- Det kan komme av at barn som ser foreldrene vise entusiasme eller avsmak for visse typer grønnsaker eller desserter, har stor sannsynlighet for å føle det samme, sier forskningsleder Jane Wardle ifølge Daily Mail.

Hun tror også grunnen kan være hva slags mat som er tilgjengelig i huset.

- Hvis spesifikk mat alltid er tilgjengelig, vil barnet lære å like det. For eksempel, hvis en fruktkurv alltid er full av bananer, tenker barna på det som favorittmat, sier hun.

Studien er publisert i Journal of Physiology and Behaviour.

 

Mozon, 28.6.2006