Om det lille nurket blir en gutt eller ei jente kan det være mannens gener som bestemmer. Foto: colourbox.com
Om det lille nurket blir en gutt eller ei jente kan det være mannens gener som bestemmer. Foto: colourbox.comVis mer

Mannen bestemmer barnets kjønn

Ny forskning antyder at mannens gener kan avgjøre hvilket kjønn barnet får.

Det er mer sannsynlig at en mann får sønner hvis han har mange brødre, og omvendt er det mer sannsynlig at han får flere døtre hvis han har mange søstre, melder BBC News.

Forskerne kunne imidlertid ikke finne den samme forbindelsen mellom søsknenes kjønn og barnas kjønn hos kvinner.

Studien ble utført ved Newcastle University, og har tatt utgangspunkt i hundrevis av år med slektstrær – helt nøyaktig 927 slektstrær med totalt 556.387 mennesker fra Nord-Amerika og Europa, helt tilbake til år 1600.

Måten gener påvirker barnets kjønn på er imidlertid fortsatt uklar, men denne studien kan kanskje oppklare et gammelt mysterium – nemlig det store antallet guttebabyer som ble født etter første verdenskrig.

X og Y

Mens en kvinne alltid vil overføre det kvinnelige X-kromosomet til barnet, er det alltid mannen som "bestemmer" barnets kjønn, ved å enten overføre nok et X-kromosom til barnet, slik at det blir en jente, eller ved å overføre et Y-kromosom, slik at barnet blir en gutt.

Les også: Slik blir du raskere gravid

Det fødes omtrent like mange gutter som jenter, noe som antyder at den jevne mann vil levere like mange X- som Y-sædceller. Forskere har imidlertid lenge mistenkt at denne balansen er skjev hos noen menn, slik at noen vil ha en tendens til å få enten flere gutter eller flere jenter enn gjennomsnittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange ulike forklaringer har vært forsøkt gitt på dette fenomenet, og man har hatt hypoteser om at det er forårsaket av alt fra hvilket tidspunkt i kvinnens syklus samleiet foregikk på, til hvor lang tid sædcellene tilbrakte i testiklene på forhånd.

Den nye studien viser imidlertid at sannsynligheten er stor for at det finnes en genetisk komponent. Studien fant nemlig at menn som hadde mange brødre hadde større sannsynlighet for å få mange sønner, og at menn som hadde mange søstre hadde større sannsynlighet for å få mange døtre.

Les også: Jernfattig mamma – schizofren baby

Genene bestemmer

Ifølge studieleder Corry Gellatly er det sannsynlig at en genetisk forskjell påvirker mengden av X- og Y-sædceller hos menn. Både menn og kvinner kan være bærere av dette genet, men det er bare aktivt hos menn.

- Studien viser at sannsynligheten for å få en gutt eller en jente er arvelig, sier Gellatly til BBC News.

Gellatly tror at genet skal balansere andelen av menn og kvinner i en befolkning.

- Hvis det for eksempel er for mange menn i befolkningen, er det enklere for kvinner å finne seg en partner. Dette gjør at menn som har flest døtre får overført flere av sine gener, noe som fører til at det blir født flere jenter i neste generasjon.

Les også: Utroskap ligger i genene

I årene etter første verdenskrig var det en oppsving i antall guttefødsler, og Gellatly tror at et genetisk omslag kan forklare dette.

Menn med mange sønner – som alle bar på ”guttegenet” – trakk da det lengste strået, siden disse gjerne fikk en sønn (eller flere) hjem fra krigen i live, mens menn som hadde mange døtre kanskje måtte oppleve at deres eneste sønn ble drept i krigshandlinger.

Dette førte ifølge Gellatly til at det ble født flere gutter i neste generasjon.

Les også: - Tidlig sædavgang er arvelig