- Mannehud tåler mindre sol

Sol gir kreft som utvikler seg raskere og er mer alvorlig hos menn, viser en musestudie. Årsaken kan være for lite antioksidanter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Setter du straks kursen for høyfjellet og puddersnøen? Da bør du være ekstra forsiktig dersom du er mann, ifølge en amerikansk studie.

Den viser nemlig at menn som utsetter huden for sol, raskere får hudkreft enn kvinner, skriver nettstedet WebMD. Kreften er også alvorligere blant menn, ifølge studien som er utført på mus.

Slik nyter du solen uten å skade huden:

Testet gammel teori
En av forskerne, Tatiana M. Oberyszyn ved Ohio State University, påpeker at menn er dobbelt så utsatt for hudkreft som kvinner.

Hittil har den vanligste forklaringen vært at menn jobber mye utendørs og at de er dårligere til å beskytte huden med solkrem, t-skjorter og hatter.

For å teste denne teorien, utsatte Oberyszyn og forskerteamet en type hårløse mus for ultrafiolette stråler. Etter et halvt år hadde både hunnmus og hannmus fått hudkreft.

- Vi fant ut at hannene fikk svulster i huden tidligere, de fikk flere av dem, og flere av svulstene var alvorlige, sier Oberyszyn til WebMB.

Mistenkelige føflekker? Her er faresignalene på kreft:

For få antioksidanter
Forskerteamet mener årsaken kan være at hannmusenes hudceller hadde færre antioksidanter enn hunnmusenes. Dermed blir det produsert for mange farlige reaktive oksygenforbindelser, som antioksidantene skal beskytte mot, mener Oberyszyn.

Forskerne undersøker nå om menneskehud faktisk er lik musehud.

- Vi tror mannlig hud rett og slett er mer sensitiv. Kanskje trenger menn noe som kan gi dem mer antioksidanter, kanskje mat eller en hudkrem, sier Oberyszyn til WebMD.

Er antioksidanter så bra som mange vil ha det til? Ikke i form av vitamintilskudd, hevder forskere:

Jevn fordeling i Norge
I Norge er ikke menn mer utsatt for hudkreft enn kvinner, påpeker avdelingssjef i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei. Litt over 1100 fikk føflekkreft i 2005, og rundt halvparten av dem var menn. Fordelingen er også forholdsvis jevn i de nærmeste nabolandene våre.

- Men vi vet at menn ikke er like flinke som kvinner til å bruke solkrem. Kvinner har mer kunnskap rundt det å bruke ulike kremer. Og enkelte menn kan nok tenke at solkrem er litt feminint, sier Opdalshei, som understreker at solkrem er langt mer enn kosmetikk.

Les også: Ikke gni inn solkrem:

Skeptisk kreftforsker
Opdalshei vil ikke uttale seg om de konkrete funnene i den amerikanske studien. Men kreftforsker ved University of New Mexico, Marianne Berwick, er skeptisk.

Hun påpeker at det faktisk er slik at menn er mer utsatt for kreftfremkallende UV-stråler. Og selv om hun er enig med Oberyszyn i at det er store forskjeller i menns og kvinners hud, har det ikke bare med antioksidanter å gjøre, understreker hun.

- Dette er solid og god forskning, men studien forteller ikke hele sannheten. Jeg ville mislike å se at folk tar mer antioksidanter eller smører det på huden på grunn av dette, sier Berwick.

Er sol sunt eller usunt? Les mer her: Øl og sex er sunt: