Mann uten lyst

Overgangen fra romantisk kjæreste til far og ektemann kan være tøff. Og det får resultater under dyna.

Er moderne menn blitt mindre interessert i sex? Eller er det kvinnene som er blitt flinkere til å ta vare på lysten?

Sexologene opplever i alle fall stadig flere henvendelser som bryter med det tradisjonelle mønsteret hvor han har lyst og hun sier nei.

- Min erfaring er at dette er en klage som kommer oftere enn før. Her etterlyser kvinnene mer intimitet og sex, men hos mannen er det bare et grynt til svar. Han virker mer interessert i TV-skjermen, data, internett og porno. Som om det er morsommere å trykke på knapper enn å klemme på kona, sier lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

Mindre lyst etter fødselen
Graviditet og fødsel er en stor begivenhet som kan sette seksualiteten i baksetet i lang tid. Og for mange par kan det være vanskelig å finne tilbake til livet som kjærester og elskere.

For kvinnene er det mange praktiske grunner til at seksualiteten settes på vent. Den slitsomme fødselen, fysisk stress på vagina og mange nye følelser inviterer ikke til et fantastisk sexliv i første omgang.

For mange er det mer overraskende at far også kan bli svært preget av det som skjer rundt og etter fødselen. Mindre søvn og mer ansvar er bare noe av det som mange fedre opplever som nybakt far. Inntrykket av kjæresten nå er blitt mor og sterke inntrykk fra selve fødselen, har også betydning for det nye bildet av kjæresten.

Men hva når seksualiteten ikke vender tilbake av seg selv? Og hvor lenge skal man vente tålmodig før man må innse at forholdet lider under seksuelle problemer?

De aller fleste forhold kan tåle en periode hvor seksualiteten ikke prioriteres. Men etter noen uker og måneder eller år, kan mangelen på sex og ømhet bli et problem for begge parter.

Utilgivelig synd?
- Jeg vil sitere en linje fra film-klassikeren Zorba the Greek: - God, who is very merciful, will forgive many sins. But there is one sin He will not forgive: When a woman calls a man to her bed and he will not come, smiler Pirelli Benestad.

- Manglende lyst kan bunne i både seksuelle problemer og i problemer med kommunikasjonen mellom partnerne. Men vi vet lite om hvordan disse mennene tenker. Er de fornøyde med denne situasjonen, eller det et problem også for dem? Har de et levende seksualliv som retter seg andre veier enn partneren, eller er seksualiteten helt død?

- Kanskje dette rett og slett handler om den klassiske kommunikasjonssvikten i et forhold, eller det kan være et signal om at de tekniske tingene som TV og internett rett og slett stjeler tiden fra oss, undrer Pirelli Benestad.

Han understreker at dette langt ifra et et problem som bare rammer nybakte fedre. Både menn og kvinner i alle aldre og faser av livet kan oppleve at lysten og seksualiteten forsvinner fra livet. Og om det er et stort problem, det kommer jo an på øynene som ser.

- Regelen er jo den samme for alle kjønn og aldre. Ikke i noe forhold skal du akseptere det som er for dårlig. Om seksualiteten i ditt forhold ikke er god nok, har du derfor rett til å stille spørsmål ved hva som skal gjøres for å få det bedre, mener Pirelli Benestad.

 

Mozon.no, 25.07.2005