Mann eller kvinne - hvor ligger feilen?

Ikke sjelden har man å gjøre med "uforklarlig barnløshet". Statistikken varierer noe, men grovt sett kan man si at der man finner en årsak ligger 1/3 hos kvinnen, 1/3 hos mannen og 1/3 hos begge to.

Mann eller kvinne - hvor ligger feilen?

Ikke sjelden har man å gjøre med uforklarlig barnløshet . Statistikken varierer noe, men grovt sett kan man si at der man finner en årsak ligger 1/3 hos kvinnen, 1/3 hos mannen og 1/3 hos begge to.

Av dr Gro Nylander

Hos kvinner er de vanligste grunnen at egglederne er skadet, for eksempel etter en tidligere underlivsbetennelse. Da kan ikke egget og sædcellene møtes. Eggløsningssvikt er nest vanligst og skyldes som regel at hormonene i kroppen ikke spiller sammen slik de normalt skal.

Da Birgit stod i døren ante jeg med en gang hva som var problemet. Hun var lubben, hadde flere kviser enn det er vanlig i slutten av 20-årene, og jeg kunne ane en mørk skygge på overleppen. Jo da, hun var henvist fordi hun ikke ble gravid til tross for at mannen hadde to barn fra et tidligere forhold. Birgit hadde aldri hatt regelmessige menstruasjoner. Den første kom sent, og i alle år hadde de kommet med måneders mellomrom, helt uberegnelig.

Undersøkelsen viste normale forhold, bortsett fra litt mer kroppshår enn vanlig. På ultralyd kunne jeg se at eggstokkene var store og liksom delt opp i mange små cyster. Blodprøvene bekreftet diagnosen: Birgit hadde PCOS, Poly Cystisk Ovarialt Syndrom, en samling symptomer som har å gjøre med mange cyster på eggstokkene som er omgitt av en fortykket kapsel. Det er en forstyrrelse i hormonbalansen, med litt mer mannlige kjønnshormoner enn det gjennomsnittskvinnen har. Mange plages derfor av økt behåring, men slett ikke alle.

Ingen vet hva PCOS kommer av. Det har vært sagt at dette er jentene som skal sørge for at slekten føres videre dersom det blir hungersnød. Når andre kvinner blir så tynne at de mister menstruasjonen, oppnår disse, oftest lubne, jentene normalvekt og får menstruasjon og eggløsning. En hyggelig tanke, men så lenge det ikke er hungersnød er det slett ikke lett å gå ned i vekt. Likevel dette ligger bak det rådet mange får av legen sin: Kom tilbake når du har gått ned 15 kilo. Det høres kanskje ufølsomt ut, men medisinsk sett er det et godt råd. Prøv å gå på et seriøst slanke-kurs med oppfølging og vær spesielt forsiktig med sukker og andre karbohydrater, før du går inn på hormonbehandling,

Ofte kan man nemlig stimulere til eggløsning hos kvinner med PCOS og andre som ikke legger egg. Problemet er at det er økt risiko for at det da skal løsne flere egg. Ikke bare de to man begrenser seg til å sette på plass ved IVF. I blant kan både tre, fire, fem og flere egg bli befruktet samtidig. Det kan bety katastrofe, selv om det er mange fornøyde familier med både trillinger og firlinger, er det en umenneskelig belastning med stor fare for å få handikappede barn på grunn av altfor tidlig fødsel. Dersom slik stimulering gjøres i regi av seksjon for assistert befruktning prøver man å hindre at det blir mer enn to barn ved å sjekke med ultralyd at det ikke er mange modne eggsekker, før paret sendes hjem til befruktning via naturmetoden. Dersom det ses mange eggsekker tilbys heller IVF med uthenting av egg, så man kan styre antallet.

(Fra Gro Nylanders: PÅ VEI! , en bok om unnfangelse, graviditet og fødsel, som kommer på Gyldendal i 2002.)