Mange vil slutte alene

Nordmenn stoler på sin egen viljestyrke, og tror de kan stumpe røyken på egenhånd. Men det er ikke så lurt.

Omtrent 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge røyker, og 25 prosent røyker daglig.

Dette gjør Norge til det mest røykende landet i Skandinavia og et av de mest røykende i Vest-Europa. Det er konklusjonen i en undersøkelse som er utført i forbindelse med at den nye røykesluttmedisinen Champix blir tilgjengelig i Norge.

Les også saken: Ny superpille for røykeslutt

Fem av hundre lykkes
Og røykerne ønsker å slutte. Hele sju av ti vil gjerne stumpe røyken for godt.

Blant de 4000 deltakerne, svarte 30 prosent at den mest effektive røykesluttmetoden var å slutte uten hjelpemidler. Kartlegging over tid viser imidlertid at bare fem av hundre klarer å slutte på denne måten.

Det er en lav prosent i forhold til den nye røykeslutt-pillen, som skilter med en suksessrate på hele 44 prosent.

Det er heller ikke alle som satser på å slutte helt uten hjelp: 21 prosent mener røykesluttkurs fungerer, 11 prosent satser på reseptfrie produkter med nikotin, 10 prosent stoler på røykesluttbøker, 9 prosent tror reseptpliktige legemidler og alternativ medisin virker, og 5 prosent tenker at hjelp av internett, mobiltelefon eller røyketelefonen er best.

Vil du slutte? Her er rådene fra legene i Lommelegen:

Det deltok både røykere og ikke-røykere i undersøkelsen. Ikke-røykerne hadde større tillit til røykesluttkurs enn røykerne. Til gjengjeld var røykerne mer positive til alternativ medisin enn ikke-røykerne. Bortsett fra dette, var gruppene forholdsvis like.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må slutte fullstendig
I en annen fersk undersøkelse fra Folkehelseinstituttet, konkluderer forskerne med at det ikke hjelper på helsa å kutte ned på antall sigaretter. Det spiller liten rolle om du røyker 10 eller 30 sigaretter om dagen, i forhold til om du klarer å stumpe røyken helt.

- Undersøkelsen viser at en betydelig reduksjon i antallet sigaretter over tid ikke gir noen helsefordeler i forhold til å fortsette som storrøyker.

- Derfor kan det gi falske forhåpninger om bedre helse dersom vi forteller at færre sigaretter kan redusere helsefarene ved røyking. Full røykeslutt er det eneste som nytter, sier forskningsleder Kjell Bjartveit.

Les hele saken her: Færre sigaretter hjelper ikke

 

Mozon.no, 19.12.2006