Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Mange utnytter legevakta

Hele 6 av 10 legevaktbesøk er unødvendige.

Flertallet av pasientene som kommer til legevakta burde heller gått til fastlegen, på apoteket – eller pleie seg selv til det går over.

Det viser en ny rapport fra Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NKL), skriver Bergens Tidende.

- Altfor mange har en oppfatning av at legevakta fungerer som et kveldsåpent legekontor, sier stipendiat Lina Welle-Nilsen til avisa.

Les også: Gå gratis til legen

Til legevakta med sår hals

Legevaktordningen er en akuttmedisinsk tjeneste som i prinsippet kun skal ta imot pasienter som ikke kan vente til neste dag.

Rapporten til Welle-Nilsen avslører at mange oppsøker legevakta på grunn av vanlige plager, som hoste, feber, sår hals, forkjølelse og øreverk.

Det finnes for eksempel pasienter som går innom legevakta etter jobb, fordi «det passer så fint» – eller foreldre som tar barnet rett fra barnehagen, uten å ta temperaturen først. Atter andre reiser på legevakta etter kun et par timer med sår hals eller rennende nese.

Les også: Skrekkhistorier fra legekontoret

Akutt syke må vente lenger

I rapporten konkluderer Welle-Nilsen med at:

  • 62 prosent av pasientene kunne ha ventet til neste kontordag hos fastlegen
  • 28 prosent av konsultasjonene gjaldt vanlige helseplager som pasientene like gjerne kunne tatt hånd om selv ved å gå på apoteket eller pleie seg selv
Lange køer på legevakta fører til at akutt syke må vente lenger på hjelp. Belastningen for de ansatte blir også større.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dersom flere gikk til fastlegen eller hadde bedre evne til egenomsorg, ville presset falle bort. Da kunne legevakta brukt ressursene sine på akuttmedisinske pasienter, sier hun til bt.no.

Les også: Legesjekk på super´n

- Ikke pasientenes feil

Welle-Nilsen ønsker imidlertid ikke å kalle måten legevaktordninga benyttes av enkelte for «misbruk».

- Det er ikke pasientenes feil. Det handler blant annet om hva slags erfaringer de har gjort seg tidligere. Gikk de på legevakta sist og fikk hjelp, da går de neste gang også, sier hun.

Men når er det da riktig å oppsøke legevakta?

- Regelen er å prøve fastlegen først. Dersom du blir akutt syk utenom legekontorets åpningstider, og er usikker på hvordan du skal forholde deg til kontoret åpner igjen, så rådfør deg med legevakta, anbefaler Welle-Nilsen.

Les også: Så lett dumper du fastlegen