Rundt 17 prosent av arbeidsgiverne i Stor-Oslo forventer å ansette nye arbeidstakere i løpet av de tre neste månedene. Foto: Colourbox.com
Rundt 17 prosent av arbeidsgiverne i Stor-Oslo forventer å ansette nye arbeidstakere i løpet av de tre neste månedene. Foto: Colourbox.comVis mer

Mange nye jobber de neste månedene

Norske bedrifter ser lyst på fremtiden, til tross for mørke skyer over Europa.

- Vi ser at det er nøktern optimisme som råder i arbeidsmarkedet, sier konsernsjef Maalfrid Brath i bemanningsselskapet Manpower.

I dag la bedriften frem sin kvartalsvise undersøkelse om det norske arbeidsmarkedet, som var alt annet en dyster lesning i en ellers mørk og usikker økonomisk hverdag.

Undersøkelsen baserer seg på intervjuer med 750 norske arbeidsgivere, der de blir spurt om hvorvidt de planlegger nyansettelser i løpet av de neste tre månedene.

I undersøkelsen svarer 12 prosent at de forventer å øke bemanningen i løpet av første kvartal 2012.

Cirka 6 prosent svarte at de forventer kutt i bemanningen, mens 79 prosent forventet å ikke gjøre noen endringer i det hele tatt.

- Resultatet er positivt. Det er fortsatt veldig mange som skal ansette der ute - flere enn de som skal nedbemanne, sier Brath.

LES OGSÅ: Peter (21) fikk drømmejobben

Mørkere skyer i nord

Ikke overraskende er det bedrifter i Oslo-området som forventer den største ansettelsesveksten neste år. Sesongjustert svarer 17 prosent av bedriftene i Stor-Oslo at de forventer å ansette.

I Midt-Norge forventes det en ansettelsesvekst på 11 prosent, mens det på Østlandet forventes en vekst på 8 prosent.

I Nord-Norge, samt Sør- og Vestlandet forventes det en vekst på drøyt 6 prosent. Selv om vi også her snakker om en økning i antallet ansettelser, har optimismen senket seg de siste månedene, spesielt i nord. I Nord-Norge har antallet bedrifter som forventer nyansettelser sunket med 16 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men gjennomgående er trenden i alle regioner i Norge positiv, og det er det vi skal ta med oss, presiserer Brath.

- Sett av seks månedslønner

Selv om arbeidsgivere i denne undersøkelsen sier de skal ansette, er det selvsagt ikke sikkert de faktisk gjør det. Den svært usikre situasjonen i Europa, gjør det vanskelig å si sikkert hvordan jobbmarkedet kommer til å utvikle seg.

Norske arbeidsplasser kan så absolutt bli rammet av den økonomiske krisen som sprer seg i Europa. Derfor kan det være lurt å bruke litt mindre penger på julehandelen, og heller spare deg opp en «buffer» i tilfelle inntekten skulle svikte.

Nordea har tidligere gått ut og anbefalt enkelte å spare opp så mange som seks månedslønner, i tilfelle eurokrisen slår inn over Norge.

– Vanligvis anbefaler vi at folk har to til tre netto månedslønner som en buffer, i tilfelle noe skjer. Men med økt usikkerhet om de økonomiske utsiktene, anbefaler vi enkelte å ha seks netto månedslønner i en buffer, uttalte forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea, i forrige måned.

Seks månedslønner kan være vanskelig å spare opp. Men de fleste kan nok spare litt, ved å kutte ut ting de kanskje ikke trenger. Her er noen tips til hvordan du kan spare opp en liten buffer.