Mange nærbutikker kan forsvinne

Bør satse bredere for å overleve.

Per Gunnar Rasmussen i Institutt for bransjeanalyser har sett nærmere på norske distriktsbutikker. Mange av disse sliter med omsetningen, viser en fersk rapport. Foto: Berit B. Njarga
Per Gunnar Rasmussen i Institutt for bransjeanalyser har sett nærmere på norske distriktsbutikker. Mange av disse sliter med omsetningen, viser en fersk rapport. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk rapport om landets distriktsbutikker viser at svært mange sliter med omsetningen.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete mener nærbutikkene er svært viktige for å beholde og stimulere bosetning i distriktene, og tror redningen for butikkene kan være å satse på tilleggstjenester ved siden av matvaresalg.

– Når tjenestetilbudet i bygda forsvinner, flytter folk etter. Butikkene bør satse på tilleggstjenester, i form av for eksempel minipol eller samarbeid med kommunen, sier Navarsete til DinSide.


Trenger flere tjenester

Det står nemlig ikke spesielt godt til med landets nærbutikker, i hvert fall ikke i følge en rapport utarbeidet av Institutt for bransjeanalyser (Iba) på vegne av Norgesgruppen.

Rapporten "Distriktsbutikken - bygdas eneste vareformidler og møteplass" ble lagt fram på en pressekonferanse tirsdag, og viser at svært mange nærbutikker sliter med omsetningen:

For selv om 23,5 prosent av dagligvarebutikkene i Norge er en distriktsbutikk, står disse for kun 7,2 prosent av dagligvareomsetningen i Norge. I 2010 gikk hele 44,5 prosent av disse nærbutikkene med underskudd.

 Foto: Berit B. Njarga
Foto: Berit B. Njarga Vis mer


– Det er de aller minste butikkenes som sliter mest. Av disse gikk hele 70 prosent i minus i 2010, fortalte forskningsleder Per Gunnar Rasmussen i Iba under pressekonferansen.

Rapporten konkluderer blant annet med at flere butikker vil forsvinne dersom det ikke kommer "nye, uventede løsninger som kan bidra til å opprettholde virksomheten."

Les også: Her blir matbutikkene søndagsåpne

Flere vinmonopol til distriktene

Det er ikke bare Navarsete som har tro på salg av alkohol som tilleggstjeneste til nærbutikkene. Under tirsdagens pressekonferanse var ønsket fra kjøpmann Astrid Dæhli ved Joker i Alvdal klart.

Det hun savner, er å kunne selge vin til kundene.

Så langt er det Vinmonopolet som står for polsatsningen i distriktene. De har hatt en prøveordning med såkalte ”minipol” de siste årene, som nå er avsluttet.

– Vi har åpnet pol fortrinnsvis i kommuner som ikke har pol fra før, for å øke tilgjengeligheten i distriktene. Dette var en vellykket prøveordning, forteller Ida Brenden Engholt, informasjonskonsulent i Vinmonopolet til DinSide.

Hun legger til at de åpner rundt 10 nye polutsalg i året, svært mange av disse på mindre steder. Men disse åpner der handelen befinner seg på det aktuelle stedet, i for eksempel sentrum eller på et handelssenter, og ikke i direkte tilknytning til en annen butikk.

– Hittil i år har vi åpnet nye butikker i Stavern, Austevoll, Askvoll, Ytre Enebakk og Svelvik. Av disse er de fire sistnevnte kategori 2-butikker, som er vår minste butikkategori, forteller hun.

Les også: Dagligvarekjeden fjerner omstridt ingrediens fra ferske brød

Butikker kan forsvinne

Uten tvil må noe gjøres om man skal ha et tilsvarende tilbud i distriktene som i dag. Svært mange nærbutikker ligger nemlig i faresonen for å forsvinne, viser rapporten.

Institutt for bransjeanalyser har delt distriktsbutikkene inn i forskjellige risikoklasser fra 1 til 5. Hele 425 av de totalt 1053 nærbutikker havner i risikoklasse 1 eller 2, som betyr at det kreves stor innsats for å opprettholde butikktilbudet.

Dette tilsvarer 40,4 prosent av alle distriktsbutikkene i rapporten.

For å forhindre at nærbutikkene forsvinner, startet myndighetene allerede på 90-tallet det såkalte Merkur-programmet, som blant annet har støtteordninger for butikker i distriktene. I 2012 utvidet de ordningen til å også gjelde støtte til drivstoffsalg.

Departementet mener drivstoffsalg er en viktig tilleggsfunksjon for distriktsbutikkene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!