Mange menn er sykelig kroppsfiksert

Flere og flere menn plages alvorlig av vrangforestillinger om utseende, kropp, hår og penis.

Mange menn plages like mye av kroppsfiksering som kvinner gjør. Stadig flere menn er utilfreds med utseendet og stadig flere rammes av alvorlige lidelser knyttet til kroppsfiksering, skriver tidsskriftet

I en fersk amerikansk studie ble det funnet at 43 prosent av alle menn var misfornøyd med utseendet sitt. Det er en tredobling på 25 år, og dermed like utbredt som blant kvinner, skriver

Også den alvorlige psykiatriske lidelsen Body Dysmorphic Disorder (BDD) rammer mange menn. BDD preges av vrangforestillinger av eget utseende og kropp. Som oftest er feilene de finner de som plages av BBD innbilte eller svært sterkt overdrevet.

Mange menn som har BBD er verken kroppsbyggere eller er spesielt opptatt av å ha en muskuløs kropp. kroppsbyggere eller er opptatt av en spesielt muskuløs kropp.

Misfornøyde med hud , hår og penis
Nesten alle som har BBD bruker flere timer daglig på fikseringen. De bruker mye tid av dagen på å forbedre det de er misfornøyd med og å gjemme den innbilte defekte kroppsdelen.

De vanligste feilene eller skavankene de BDD-rammede mener å finne er ved:

- huden (gjerne kviser eller arr)
- håret (for tynt)
- nesen (størrelsen eller formen) -
- genitalia (størrelse, form, utseende)

Store mørketall
Forskerne i undersøkelsen påpeker at det er store mørketall på det som rammes av BDD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe av årsaken til underrapporteringen er at de som rammes av lidelsen sjelden oppsøker psykiater, men heller går til hudpleiere, hudleger og kosmetisk kirurgi for å få rettet opp de innbilte skavankene.

Mørketallene rundt lidelsen er trolig store. I en studie av dermatologi-pasienter (hudpleie) som hadde begått selvmord, ble det funnet at de fleste hadde lidd av BDD.

Norsk undersøkelse
En norsk undersøkelse, utført av hovedfagsstudent Elisabeth Innselset ved Idrettsvitenskapelig institutt ved NTNU, viste i fjor at 6,5 prosent av menn som trente på helsestudio hadde tegn på megareksi.

Andre forskere har anslått at omlag 12 prosent av hudpleiepasienter og mellom 7 og 15 prosent av de som oppsøker kosmetisk kirurgi viser tegn på BDD, skriver Dagbladets nettutgave.

Mozon.no, 06.10.01