31 prosent vet ikke hva årsaken til dårlig ånde er. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox
31 prosent vet ikke hva årsaken til dårlig ånde er. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer

Mange med dårlig ånde

Over halvparten av alle nordmenn over 15 år har dårlig ånde, viser en ny undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert
Et reelt problem er at mange bekymrer seg for at de har dårlig ånde. De tror de lukter vondt, fordi de på et tidspunkt har fått høre at de gjør det.


2,3 millioner mennesker av den norske befolkningen er plaget med dårlig ånde, viser en ny undersøkelse foretatt av analyseselskapet InFact.

Men bekymringen handler ikke bare om egen munnhule, skriver Dagens Medisin, for syv av ti prosent oppgir at de er plaget av ånden til andre mennesker.

Test her om du har dårlig ånde

Stinkende svovelgass
Professor Sonni Mette Wåler ved Odontologisk fakultet på Universitetet i Oslo mener det er sannsynlig at så mange sliter med dårlig ånde, når man i tillegg tar med personer som tror de lukter vondt eller som er bekymret for at de har dårlig ånde.

- Et reelt problem er at mange bekymrer seg for at de har dårlig ånde. De tror de lukter vondt, fordi de på et tidspunkt har fått høre at de gjør det. Men siden dette er litt tabu, gjør de ikke noe med det, sier hun, og påpeker at det er vanskelig å bedømme egen ånde, sier Våler til DinSide Helse.

Men det er ikke hvitløkssmøret du spiste til middag eller kaffen du slengte i deg til frokost som er synderne. Hovedforklaringen til dårlig ånde er dannelsen av svovelgass i munnhulen.

- 85 prosent av dårlig lukt skyldes lokal luktproduksjon som spesielle bakterier danner, forklarer professoren.

De illeluktende svovelgassene gjemmer seg der det ikke er tilgang på oksygen, som mellom tennene og bakre del av tungen. Så dersom du er dårlig med tannhygienen, vil matrester og bakteriebelegg gi næring til disse bakteriene, som danner den illeluktende gassen.

Tar du godt vare på tennene dine? Test her!

Menn slurver
I undersøkelsen oppgir 63 prosent av mennene at de har dårlig ånde, mot 57 prosent av kvinnene. 18 prosent tror lukten kommer fra matvarer, og 16 prosent tror vond ånde skyldes tobakksbruk. 31 prosent vet ikke hva årsaken til dårlig ånde er.

Når det gjelder at seks av ti sliter med dårlig ånde, er informasjonssjef Morten Rolstad i Den norske tannlegeforening noe skeptisk til størrelsen på tallet.

- Jeg synes dette høres litt voldsomt ut. 60 prosent er veldig mye, sier han.

Informasjonssekretær i Oslo Tannlegeselskap (OTS) Kaare Mathiesen, kjenner til undersøkelsen, men er også usikker på om tallene reflekterer virkeligheten.

- Men det som er holdbart er at menn slurver mer enn kvinner. Menn er ikke like flinke med tannstell, sier han til DinSide Helse.

Og det er nettopp bedre tannstell som må til for å få bukt med problemet.

Viktig med tannstell
- Puss tennene godt. I tillegg er det viktig med tanntråd, eller rengjøring mellom tennene på en annen måte. Sørg også for å rense bakre del av tungen med en tungeskrape. Gå regelmessig til tannlegen, og husk å spise regelmessig slik at pH-en i munnen ikke blir for høy. Når du spiser synker pH-en, som hemmer luktproduksjonen, forklarer Wåler, som i forbindelse med sitt doktorgradsarbeid har jobbet med dårlig ånde.

Slik velger du riktig tannkrem

Man kan også ta kjemien til hjelp.

- Sink binder de vonde svovelholdige gassene, sier hun og anbefaler skyllevann og sugetabletter som inneholder sink.

Er du bekymret for dårlig ånde, skaff deg en alliert, oppfordrer Wåler til slutt.

- Det er umulig å bedømme dårlig ånde på egenhånd. Få en som gir deg en ærlig tilbakemelding, oppfordrer Wåler til slutt.

Undersøkelsen er gjort blant 1.000 nordmenn på vegne av munnskyllemiddelet Listerine.

Slik dreper du den dårlige ånden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer