Mange leger opplever vold

14 prosent av danske leger har vært utsatt for vold og trusler det siste året, viser en undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også i Norge får problemet mye oppmerksomhet.

Det er en intervjuundersøkelse i danske Ugeskrift for Læger som omtaler de danske tallene.

Undersøkelsen, der 285 leger har svart, viser at 13 prosent har vært utsatt for vold fra pasienter en til to ganger i løpet av det siste året. En prosent svarer at de har opplevd dette tre til fem ganger. Vold forstås også som trusler om vold eller psykisk vold.

Les også: Vil hilse pent på legen:

Ugeskriftets panel er representativt sammensatt og besto i utgangspunktet av 410 leger. Svarprosenten er på 70 prosent.

Tilfellene er noenlunde likt fordelt på kjønn, med en liten overvekt blant kvinnene. Men flere kvinnelige leger enn mannlige synes at volden har avtatt de siste årene.

Volden forekommer ifølge undersøkelsen litt oftere på sykehus enn i allmenn praksis. Men det er de praktiserende legene som heller mest til å mene at volden forekommer oftere nå enn for eksempel for fem år siden.

- Dette er et høyt tall. Det overrasker meg veldig. Vi har hatt problemet oppe til diskusjon tidligere, men den gang var tallet på overfall ikke så høyt som i dag, sier Michael Dupont, leder for de praktiserende legene.

Les også: Færre legebesøk med Harry Potter:

"Sparket bakfra"

Legene beskriver volden som blant annet ”sparket bakfra”, ”slått ned på legevakt”, ”kraftig skubbet i brystet”, ”slag og spytt” og ”truende atferd”.

I en dansk undersøkelse fra 1999 hadde sju prosent av legene opplevd fysisk vold det siste året, mens 31 prosent hadde vært utsatt for truende atferd og 29 prosent for verbale/skriftlige trusler

Ifølge den nye undersøkelsen relaterer de fleste tilfellene seg til psykiatriske pasienter, misbrukere eller pasienter på skadestuene.

- De som kommer inn på skadestuene er ofte folk som kanskje er beruset eller har opplevd noe voldsomt. Og når folk er i sjokk kan noen finne på å reagere aggressivt, forklarer Sten Larsen, ledende overlege på ortopedkirurgisk avdeling, som også omfatter skadestuen, på Vejle og Give Sygehus.

Les også: iPod gjør legejobben lettere:

- Urovekkende

En to år gammel norsk undersøkelse fra Legeforeningens forskningsinstitutt viser at også et flertall norske leger har opplevd trusler. Hver fjerde lege har opplevd vold fra pasienter og pårørende, ifølge Oslo Legeforenings tidsskrift Journalen.

Visepresident Per Meinich i Den norske Lægeforening sier de danske tallene er urovekkende.

- Vold mot leger er dessverre et problem også i Norge, og det er et problem vi er veldig opptatt av, sier Meinich.

Den norske Lægeforening skal i høst arrangere et arbeidsseminar om hvordan vold mot leger kan reduseres, ifølge Tidsskrift for den norske Lægeforening, som peker på at nyere tall viser at problemet heller er økende enn avtagende.

Les også: Kun biblioteket mer pop enn fastlegene: