Mange gravide ikke avholds

To av fem er ikke totalavholds under svangerskapet, ifølge ny, norsk undersøkelse.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnelege og forsker Astrid Alvik ved universitetet i Oslo har i sin doktorgrad spurt over 1.700 gravide kvinner i Oslo om deres drikkevaner. Bare 60 prosent sier de er totalavholds mens de er gravide.

- Vi hadde nok trodd at flere var totalavholds. Og selv om de fleste reduserer drikkingen når de blir gravide, og mange drikker veldig lite, er de altså ikke helt og
holdent alkoholfrie, sier Alvik til DinSide Helse.

Professor og overlege Ann-Mari Brubakk ved St. Olavs hospital mener tallene er bekymringsfulle.

- Vi vet at alkohol er skadelig for fosterets hjerne, uansett når i svangerskapet drikkingen skjer, sier Brubakk. Hun påpeker også at mye drikking før man vet at man blir gravid kan skade fosteret.

Ett glass ikke greit
Under foredraget ”Effekter av prenatalt alkoholinntak" i Oslo denne uken presenterte Alvik en gjennomgang av hvilke skader alkohol kan få for fosteret:

Forskningen viser blant annet at det er svært viktig å slutte å drikke alkohol hvis man planlegger å bli gravid. På den måten unngår man drikking i de ukene man kanskje ikke vet at man har blitt gravid. Forskningen viser også at ”bare ett glass” ikke er greit.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


- All drikking under svangerskapet er uheldig. Vi kan ikke si at ett glass er greit. Hadde vi kunnet si at det var greit, så hadde vi gjort det, men slik er det ikke. Selv om det fortsatt er en del vi ikke vet, så er det nå en god del forskning som viser at også litt alkohol kan skade fosteret eller gi mindre heldig utvikling. Derfor anbefales det å være totalavholdende i graviditeten, sier Alvik.

Amerikanske eksperter stiller seg bak dette:

Får ikke god nok informasjon
Alvik sier verken gravide eller fagfolk vet nok om konsekvensene drikking under svangerskapet kan gi.

- 95 prosent av de gravide sier de vet alkohol er skadelig for fosteret, men de får så mange råd. De får høre at de skal være forsiktig med både det ene og det andre, og det blir ikke så lett å sortere ut det viktigste. Men å avstå fra alkohol er etter det vi vet det aller viktigste. Dessverre får ikke norske gravide adekvat informasjon om dette i dag, sier Alvik.

Professor Brubakk stiller seg bak at de gravide ikke får god nok informasjon.

- Vi sliter fortsatt med holdninger om at litt ikke er skadelig, men det er ikke riktig, sier hun.

Også røyking og andre rusmidler er skadelig for fosteret:

Ømfintlig tema
- Hvorfor kan ikke fagfolk nok om dette?

- Fagfolk, deriblant leger og jordmødre, får ikke nok undervisning om dette i studiet. Dessuten er dette vond kunnskap å bære, og lett å legge bort. Jeg vet også at for eksempel jordmødre ofte synes det er vanskelig å spørre de gravide om drikking. Men det er viktig å ta opp dette emnet, og journalister må få kunnskapen ut til folket, sier Alvik.

Hun viser til en MMI-undersøkelse (omtalt i Aftenposten 2. mai 06) der deltakerne ble spurt i hvilke situasjoner man bør unngå alkohol. ”Når man kjører bil” og ”når man er på jobb” scoret høyest. ”Når man er gravid” kom på tredjeplass, mens ”Når man prøver å bli gravid” havnet helt nede på niendeplass.

- Denne undersøkelsen viser at vi har en jobb å gjøre, konkluderer Alvik.

Les også: Kvinner drikker mer: