Mange føler seg lurt av banken

Og vi er mest utsatt når vi låner penger, viser ny undersøkelse.

Tar banken for mye av pengene dine? En av syv nordmenn sier at de har følt seg lurt av banken. Foto: Per Ervland
Tar banken for mye av pengene dine? En av syv nordmenn sier at de har følt seg lurt av banken. Foto: Per ErvlandVis mer

- Når så mange som hver sjuende bankkunde i Norge og Norden føler seg lurt av banken sin er det urovekkende og ikke minst kritikkverdig, sier Anders Skar, daglig leder for Nordnet Norge, i en pressemelding.

Nordnet har i samarbeid med Novus Opinion nylig gjennomført en undersøkelse som viser at hver syvende person i Norge og i Norden for øvrig har følt seg lurt av banken sin.

4.000 personer i Norge, Sverige, Danmark og Finland har besvart undersøkelsen, som viser at det er danskene som føler seg mest lurt, mens nordmenn kommer på enn andreplass.

Se også: Slik får du superrente

Anders Skar er daglig leder i Nordnet. Foto: Nordnet
Anders Skar er daglig leder i Nordnet. Foto: Nordnet Vis mer


Størst problemer med lån

De som har følt seg lurt av banken, ble også spurt innenfor hvilket område de følte seg lurt. Svarene viser at flest har følt seg lurt i forbindelse med at man har lånt penger av banken. Dette gjelder spesielt i Norge og Sverige. I Danmark derimot oppgir flest at de har følt seg lurt innenfor området rådgivning.

Hos de 15 prosentene som har følt seg lurt av banken i Norge, svarer 35 prosent at dette har skjedd i forbindelse med at man har lånt penger av banken, og 18 prosent at det har skjedd innen fonds- og aksjeområdet.

Har du full tillit til banken din? (Avsluttet)
Nei, bankene er kun opptatt av å tjene mest mulig penger(66%)
Nei, mange bankansatte har ikke tilstrekkelig kompetanse(16%)
Ja, jeg har aldri opplevd noe negativt(11%)
Ja, jeg har gode rådgivere i banken min(8%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Årsaken til at lån troner på topp, skyldes nok at dette er den vanligste relasjonen de aller fleste har til banken, sier Skar.

Han mener det fortsatt er slik at bankene forventer at man som kunde skal stå med luen i hånda når man kommer for å låne penger eller søke råd hos banken.

Ga dårlige råd

Skar nevner også bankenes salg av strukturerte spareprodukter som mulig årsak til at nordmenn kan føle seg lurt av banken.

En som føler seg lurt, er Ivar Petter Røeggen som vil ha tilbake 266.000 kroner som han tapte på investering i to strukturerte spareprodukter. Saken har vært oppe i Oslo Tingrett, men det er så langt ikke falt noen dom i saken.

Hvordan bytte bank?

Sterk konkurranse i bankmarkedet gjorde at en av de norske storbankene satte ned renten tidligere i år. Fordi det fortsatt er stor usikkerhet i norsk næringsliv som følge av finanskrisen, er bankene for tiden ekstra interessert i privatkundene. I teorien skal du derfor ha noe forhandlingsmakt.

Det som er sikkert, er i alle fall at du bør bytte bank dersom du får et bedre tilbud et annet sted. Vurderer du å bytte bank? Slik går du frem trinn for trinn