Mange flere barn med astma

Antallet norske barn med astma er fordoblet i løpet av ti år, viser en ny undersøkelse. Ekspertene er svært bekymret.

Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse ved Ullevål Universitetssykehus viser at hvert femte Oslo-barn vil utvikle astma før de fyller ti år.

Det betyr at risikoen for astma er fordoblet i løpet av de siste ti årene.

- De fleste barn har en mild astma, men likevel er det en stor belastning både på samfunnet, for barnet og familien det gjelder. Astma er den hyppigst kroniske sykdommen hos barn, og medisiner koster mye, sier seksjonsoverlege ved barnemedisinsk avdeling Karin Lødrup Carlsen til NRK.

Skremmende tall
Undersøkelsen bygger på tall fra 4000 barn som er fulgt opp over 13 år. Selv om forskerne kun har undersøkt barn som bor i Oslo viser tidligere undersøkelser at tallene trolig også gjelder for barn bosatt i andre deler av landet.

- Vi er svært bekymret over disse tallene. Vi fant at innen barna var ti år har opp i 20 prosent, eller hvert femte barn, fått astma. Dette er skremmende tall som kan sammenliknes med de landene i verden som har høyest forekomst, som for eksempel Storbritannia og i storbyer i USA, sier Carlsen.

Uklar årsak
Forskere ved Ullevål universitetssykehus, Voksentoppen senter for astma og allergi og Folkehelseinstituttet ønsker nå å se nærmere på hva det er som gjør at astma øker så mye blant norske barn.

Mindre fysisk aktivitet kan være en del av forklaringen. Men forskerne leter også blant andre faktorer som kosthold eller forurensning for å finne en forklaring.

- Vi må komme videre. Vi må finne ut hvilke faktorer som betyr noe i miljøet vårt. Når vi får svar på det så er det klart at vi må endre hvordan vi lever, slik at vi kan stoppe dette før det blir så hyppig at det rammer enda større deler av befolkningen, sier Carlsen til NRK.

 

Mozon.no, 10.10.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer