Mange blir snytt på nettet

Nå kan du få bot i tillegg.

<b>25.000,- I BOT: </b>De danske venninnene fikk dobbel regning etter å ha blitt lurt på nettet. Foto: DinSide
25.000,- I BOT: De danske venninnene fikk dobbel regning etter å ha blitt lurt på nettet. Foto: DinSideVis mer

Netthandelen øker, og det gjør også problemet med piratkopierte varer, ofte omtalt med det engelske ordet fake. Noen kjøper disse varene vel vitende om at produktene ikke er originale, mens andre handler i den tro at de kjøper ekte vare.

Dette kan bli dyrt - i dobbel forstand.

Det er det danske forbrukermagasinet Tænk som omtaler de to venninnene Pernille Lublin Hansen og Silje Nygaard Thane som i god tro slo til på tilbud om billige Gucci-vesker på nettet.

Fake eller ekte iPhone?

Fikk bot på 25.000 kroner

Kvinnene betalte 4.000 kroner for to vesker som viste seg å bli sendt fra Kina, ikke fra Roma eller Milano som de hadde forventet. Senere får kvinnene beskjed fra danske skattemyndigheter om at varene deres er holdt tilbake og at Guccis advokater er varslet.

Hva med deg?

Handler du piratkopier? (Avsluttet)
Ikke egentlig, men det kan være vanskelig å vite sikkert.(30%)
Nei, det holder jeg meg for god til.(27%)
Ja, noen ganger er det greit å handle fake.(26%)
Ja, det er bare tull at det ikke er like god kvalitet.(17%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Guccis folk i Danmark konstaterer at veskene er falske og kort etter mottar Lublin Hansen et rekommandert brev fra Guccis advokatfirma hvor de krever en samlet kontant erstatning på 25.000 kroner fordi de to venninnene har forsøkt å kjøpe produktetterligninger av et kjent merke. Kvinnene har, etter å ha konferert med danske advokater, så langt ikke akseptert kravet fra Gucci.

44 prosent av Viagraen er falsk

Intensiverer jakten

Dette kan også skje i Norge. Tollvesenet brukte den internasjonale tolldagen, 26. januar, til å bedre samarbeidet mellom næringslivet og Tollvesenet i kampen mot piratvarer.

Begrunnelsen er blant annet at piratvarer ødelegger mye for rettighetshavere som taper både inntekter og omdømme, og med at piratvarene er produkter som ofte har dårligere kvalitet enn originale og i noen tilfeller kan være direkte helseskadelige.

I tillegg har finanskrisen gjort det vanskeligere for næringslivet å fungere optimalt, og "da må alle verdens tollvesen gjøre sitt for å tilrettelegge for så gode arbeidsforhold som mulig for næringslivet", skriver Tollvesenet på sine nettsider.

Kan stoppes i tollen

Tollvesenet har nå blitt pålagt av namsretten å avdekke og holde tilbake varer som er i strid med immaterialrettigheter, altså piratkopier. Med immaterialrettigheter mens opphavsrett, rett til varemerke, mønster, patenter, planteforedlerrett eller rett til kretsmøstre for integrerte kretser, ifølge Tollvesenet.

Tolloven kapittel 15 gir Tollvesenet mulighet på eget initiativ eller på vegne av rettighetshaver, å holde tilbake varer som mistenkes for å være piratkopier.

Fake på FINN

Markedsplassen FINN blander seg ikke borti om varene er piratkopier så lenge kjøper gjøres oppmerksom på dette, men som på eBay og andre store markedsplasser finner du også uekte varer på FINN.

>>>FINN rammet av ny svindel

- Når det gjelder internasjonale, kostbare merkeklær som Gucci, Prada og Dior, bør man være på vakt. Kjøper bør bruke sunn fornuft og se an varen før man kjøper og også spørre selger hvor varen er kjøpt, sier PR-ansvarlig i FINN, Lene Kallum, til DinSide.

Hun legger til at hvis annonsen ikke sier noe om at varen er en original, så er den nok heller ikke det. Det er lov å spørre etter kvittering eller å se forpakningen.

Er du interessert i spesielle merkevarer som kan være utsatt for kopiering, bør du undersøke om det er spesielle ting du kan se etter som skiller ekte fra fake produkter. På eBay kan du finne mange tips om dette, både fra eBay, brukere og fra produsentene selv.