Spiser banken pengene dine hver måned? Småbeløp gir skyhøye renter. Foto: Colourbox.com
Spiser banken pengene dine hver måned? Småbeløp gir skyhøye renter. Foto: Colourbox.comVis mer

Mange betaler skyhøye renter

Nordmenns forbruksgjeld eksploderer. Her er verstingene.

Vi har sagt det før - men sier det fryktelig gjerne igjen: Vær forsiktig med å ta opp forbrukslån. Nordmenns forbruksgjeld er over 30 prosent høyere enn før finanskrisen slo inn. Dette tjener ikke du, men finansinstitusjonene fett på.

Tall P4 har hentet fra Finansieringsselskapenes forening og Kredittilsynet viser at nordmenn hadde en samlet kredittkort- og forbruksgjeld på rundt 33 milliarder kroner i andre kvartal i 2007. På samme tid i år skyldte vi hele 44 milliarder kroner.

En av forklaringene kan, ifølge Forbrukerrådet, være at eksisterende forbrukslånekunder har mistet kontrollen over gjelden, og har begynt å betjene den med nye lån, som så betjenes med stadig nye og større lån. Da har du allerede problemer.

Over 70 prosent rente

Våre undersøkelser viser at de verste långiverne tilbyr lån med renter på over 70 prosent for et lån på 10.000 kroner dersom du nedbetaler dette over ett år.

La oss for eksempel se på Citibank, som reklamerer aggressivt blant annet på TV. Renten bli individuelt vurdert, men dårligste nominelle rente hos Citibank er 20,95 prosent. Med et termingebyr på 50 kroner, og et etableringsgebyr på 1.275 kroner, blir den effektive renten 78,29 dersom du betaler ned like mye hver måned.

La oss se på Santander bank, som også er ivrig tilbyder av forbrukslån. Låner du 10.000 kroner her, får du en effektiv rente på 76 prosent. Også Santander opplyser om at rentene kan variere fra person til person.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men kredittkortgjeld hører også inn under kategorien forbrukslån. Noen kort har langt hyggeligere rentebetingelser enn andre. Se hvilke oppdagelser vi gjorde da vi så nærmere på kredittkortrentene:

Her er det beste kredittkortet

Kjenner du rentene dine?

Grunnen til at den effektive renten blir så mye høyere for småbeløp, skyldes at du uansett må betale etableringsgebyr og månedsgebyr. Og har du i tillegg flere små lån, betaler duogså disse gebyrene flere ganger - noe som er helt unødvendig.

Hvis du vil vite hvor mye du egentlig betaler i renter på forbrukslånet ditt, har vi verktøyet som kan hjelpe deg:

KALKULATOR - FORBRUKSLÅN - krever lånebeløp, terminbeløp, og nedbetalingstid.

KALKULATOR - EFFEKTIV RENTE - krever lånebeløp, nominell rente og løpetid

Beløpet er hovedproblemet ...

Hvorfor nordmenn har så store forbrukslån skal vi ikke spekulere i, men det som er sikkert er at de pengene du ikke har denne måneden, har du sannsynligvis ikke neste måned heller. Det er først og fremst selve beløpet som blir problemet for kunder med forbrukslån, ikke rentene. Den vanlige månedslønnen din strekker kanskje til en del, men ikke til så mye ekstra. Dermed vil ikke situasjonen være så mye bedre måneden etter, og du makter ikke å betale ned noe særlig av gjelden.

... så kommer rentene på toppen

Og rentene løper dersom du aldri får bonusen du håpet på - den som skulle betale ned forbruksgjelden. Dermed blir din svært lange nedbetalingsperiode veldig dyr fordi det er noe som heter rentesrente, og som får gjelden din til å vokse uten at du drar kortet eller tar opp mer lån.

Koster 5.000 i året i snitt

Ifølge Kredittilsynet hadde hver husstand i snitt 22.000 kroner i usikrede forbrukslån ved utgangen av 2008. Det meste av dette er kredittkortgjeld.

En effektiv rente på 25 prosent er ikke uvanlig. Dette koster oss rundt 5.000 kroner i året dersom du trekker på en gjeld på 22.000 kroner.

Med mindre du forholdsvis raskt kan slette kredittkortgjelden, er dette sannsynligvis den dummeste gjelden du har. Det er langt lavere renter på sikret gjeld, og har du mulighet til det, bør du heller utvide bolig- eller billånet.

Se mer: Dette koster 5.000 i året