Utlyste stillinger:

Mange bedrifter lyser ikke ut jobbene offentlig

Er det på jobbjakt, gjelder det dermed å vite hvor man skal lete.

SØKE NY JOBB? Det lønner seg å lete andre steder enn bare i stillingsannonsene etter en jobb som frister. Foto: NTB Scanpix
SØKE NY JOBB? Det lønner seg å lete andre steder enn bare i stillingsannonsene etter en jobb som frister. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I forbindelse med sin bedriftsundersøkelse for 2017, har Nav spurt bedriftene om de lyser ut ledige jobber offentlig - noe slett ikke alle bedrifter gjør.

Spesielt blant små og mellomstore bedrifter er det mange som dropper den tradisjonelle stillingsannonsen i en offentlig kanal, og heller skaffer jobbkandidater på andre måter.

Er du på jobbjakt, lønner det seg å vite hvor du skal lete.

42 prosent lyser ikke ut

Blant de 14.135 bedriftene som har deltatt i Navs undersøkelse, svarer 58 prosent at de lyste ut stillingen sin i en offentlig kanal sist gang de rekrutterte folk til en stilling.

I alt var det altså 42 prosent av bedriftene som har valgt andre kanaler, deriblant intern rekruttering, eget nettverk eller at personen som ble rekruttert selv tok kontakt, eventuelt bruk av bemanningsbyrå og CV-databaser på internett.

Arbeids- og tjenestedirektør i NAV, Kjell Hugvik, sier til Dinside at det er en klar sammenheng mellom bedriftens størrelse og om de lyser ut stillingen sin offentlig.

- Blant de mindre virksomhetene er det et flertall som ikke lyser ut stillingene offentlig, mens blant bedrifter med mer enn 50 ansatte svarer 82 prosent at de brukte en offentlig rekrutteringskanal ved siste ansettelse.

Han forteller videre at mange mindre bedrifter velger å gå via nettverk eller benytte ulike kommersielle kanaler for å finne passende kandidater.

- Trolig er årsaken at det kan oppleves som raskere og enklere, fordi de for eksempel unngår å få inn store mengder søknader til én enkelt stilling, som er tidkrevende, sier han.

Hvor skal man lete etter jobbene?

Hugvik tror at bedriftene ved å velge en slik strategi kan gå glipp av gode kandidater. Samtidig kan det være at du som arbeidssøker går glipp av muligheten til å søke på en del jobber, fordi de ikke dukker opp blant de offentlig utlyste stillingene. Men hvor skal du lete, når stillingene ikke er utlyst offentlig?

- Det er vanlig at bedrifter benytter sosiale medier som Facebook, Twitter, LinkedIn og blogger når de rekrutterer. Det er alltid lurt å oppsøke bedrifters nettsider. I tillegg til at det publiseres stillinger i disse kanalene, vil det også ofte publiseres relevant informasjon om bedriftene, forteller Hugvik.

Andre alternativer er å sende åpne søknader til bedrifter, kontakte bemanningsbyråer og bruke eget nettverk. Det er også svært viktig å jobbe godt med CV og søknad for å vise frem egen kompetanse og gjøre seg relevant for stillinger, påpeker Hugvik. Denne CV-malen, som Dinside har skrevet om tidligere, skal kunne ha god effekt.

- I tillegg er det verdt å nevne at det publiseres flere hundre stillinger daglig på nav.no, så dette er absolutt en kanal som vi anbefaler alle jobbsøkere å følge med på, understreker Hugvik.

Mange ledige jobber?

Er du på jobbjakt her og nå, ligger det akkurat nå ute rundt 12.000 ledige stillinger på nav.no. I august var det registrert totalt 21.800 nye ledige stillinger, hvorav nesten en tredjedel i Oslo og Akershus.

Det er flest ledige stillinger innen helse, pleie og omsorg og bygg og anlegg, får vi informert av Nav. Finn.nos tall fra august viser at det var 18.180 utlyst stillinger i august. Her var det flest stillinger innen bygg og anlegg, etterfulgt av industri, produksjon og kraft, og butikk og varehandel.

Huvig forteller videre at de nylig har inngått samarbeid med ulike aktører i markedet og dessuten forbedrer innhentingsmetodene, som kan gi en økning i antallet ledige stillinger på nav.no fremover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer