Alle landets polutsalg må holde stengt kommende mandag. Foto: <a href=http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Free_Documentation_License target=_blank>Wiki Commons</a>
Alle landets polutsalg må holde stengt kommende mandag. Foto: Wiki CommonsVis mer

Mandag stenger polet

I dag må du handle alkoholholdig drikke hvis du trenger det før valgdagen.

Som så mange andre dager i året er det egne regler for alkoholsalg på valgdagen. Eller sagt på en annen måte: Det selges ikke alkohol på valgdagen.

Det betyr at Vinmonpolet er stengt hele mandag 12. september. Det er heller ikke mulig å kjøpe alkoholholdig drikke i dagligvarehandelen, og regelen har vært den samme siden 1920. Forbudet står fordi det skal være "ro og verdighet i stemmelokalet".

Åpne kraner hos skjenkestedene

Har du veldig lyst på en øl mandag kveld, kan du imidlertid gå ut og drikke. Alkoholloven sier ikke noe om at det er forbudt å servere alkohol til tørste gjester på valgdagen.

Frem til 2005 var det forbudt å servere brennevin, men dette forbudet er nå opphevet.

Hva mener du?

Er det nødvendig med alkoholnekt på valgdagen? (Avsluttet)
Nei, denne regelen er utdatert.(62%)
Det er meningsløst når man likevel kan drikke på skjenkesteder(19%)
Det er da virkelig ikke noe problem.(13%)
Ja, man skal ikke være beruset på valgdagen.(6%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mange alkoholfrie dager

Det er Alkoholloven som regulerer når det er adgang til å selge alkoholholdig drikke, og så har Helse- og omsorgsdepartementet fastsatt mer begrensede åpningstider.

Dette innebærer at det er enkelte dager som ikke regnes som helligdager, hvor det likevel ikke skal selges drikke med høyt alkoholinnhold. Dette er søndager, 1. og 17. mai, julaften, nyttårsaften, påske- og pinseaften, i tillegg til stemmedagen for stortingsvalg, fylkestingsvalg og kommunestyrevalg.

Høyre vil ha alkoholsalg

Blir du kraftig provosert over ikke å kunne handle alkohol på valgdagen, så er du ikke alene. Partiet Høyre forsøkte å endre på dette tidligere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alkoholfri valgdag er en gammeldags ordning tilpasset en svunnen tid hvor det var et problem at folk drakk på valgdagen, mener Høyre, ifølge NTB.

Høyres forslag til endringer har så langt ikke blitt vedtatt.