- Man får god samvittighet

Bruker Facebook til å samle inn julegaver til narkomane og uteliggere.

- Gruppa har eksplodert i antall medlemmer siden vi opprettet den forrige fredag. Vi kjenner nesten ingen som er med lenger, sier Hanne Marit Schultz til DinSide.

Med gruppa "Julegaver til =OSLO sine selgere!" på Facebook forsøker Hanne Marit og tre venninner å samle inn penger til =OSLO-selgerne. Til nå har gruppa samlet inn 4.000 kroner.

Hanne Marit snakker på vegne av gruppa på fire venninner som har bestemt seg for å kjøpe inn blant annet votter, luer og eventuelt varmedresser til selgerne - hvis det kommer inn nok kroner.

Les også: Her er årets harde pakkker

- Hvorfor vi valgte å gi årets julegave til =Oslo-selgerne? De er flotte mennesker som velger magasinsalg fremfor for eksempel kriminalitet eller tigging. Vi er alle fire fra Narvik, og der er vi ikke vant til å se uteliggere og rusmisbrukere på gata, men her i Oslo ser vi dem, og vi ser at mange av dem har det tungt. Vi vil bidra til at de får en bedre hverdag, sier Hanne Marit.

Foreløpig er det bare privatpersoner rekruttert av venner av venner som bidrar til julegavekassa. Men jentene har vurdert å trekke inn næringslivet, og spørre om hjelp til å sponse førjulsprosjektet.

Til nå har gruppa 1711 medlemmer. Vi oppfordrer deg til å gi din støtte her: Julegaver til =OSLO sine selgere!

Les også: Dette er fjorårets kjipeste julegaver

Fjorårets supermann

- Det føltes veldig godt. Mange spurte meg faktisk: Er det ikke kjipt å gi bort så mange penger? Jeg tenkte ikke på det i det hele tatt, jeg hadde jo så jeg klarte meg, sier Thomas Skorpen.

Trondheimsstudenten ga bort 30.551 kroner fra egen lomme til Malawi i fjor før jul. Facebook-gruppa "Jeg gir 1 kr i u-hjelp per person som melder seg inn i denne gruppa” ble startet av Thomas ifjor før jul, og til sammen dro alle medlemmene inn 109.000 kroner.

- Jeg gir en krone per person som joiner denne gruppen frem til julaften. Dette blir min store julegave til Afrika i år, samtidig som jeg får bekrefta/avliva myten “en krone her og en krone der”, skrev Thomas på Facebook ifjor.

Studenten Thomas ga bort 30.551 kroner til veldedighet i fjor. Gjorde du? Foto: Privat
Studenten Thomas ga bort 30.551 kroner til veldedighet i fjor. Gjorde du? Foto: Privat Vis mer


Facebook-gruppa ble til i en kjedelig lunsjpause, som en impuls. Thomas tenkte: Hvorfor ikke bare gi bort noen tusen kroner?

- Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, og det har vært gøy. Gruppa ble ganske mye omtalt ifjor, og jeg ble gjenkjent som "han som starta den gruppa", sier Thomas.

Vil kjøpe klasserom og fotballbane

Thomas` venninne Kristin Vestmoen har tatt over stafettpinnen i år. Hun er i Equador med Misjonsalliansen og forsøker gjennom Facebook å samle inn penger til vanskeligstilte barn."Hvis alle gir litt!" ber venner og ukjente bidra til at disse barna får et nytt klasserom og fotballutstyr.

Til nå har Kristin samlet inn 8.560 kroner, og det er fremdeles lenge til jul.

Klarer hun å få inn 10.000 kroner er det nok til et klasserom, og 5.000 kroner i tilegg er nok til fotballbane og utstyr også.

Thomas Skorpen anbefaler folk å bidra til klasserom og fotballbane i Equador. Og det kan du gjøre her: Her finner du Kristins gruppe

Les også: Microsoft gir til veldedighet, FOR DEG

- Det beste er den følelsen du får selv, og selvfølgelig god samvittighet. Folk tenker vel at det ligger en egoistisk tanke bak, men jeg vet ikke, tenkte bare jeg skulle være snill, sier Thomas.

Du kan også gjøre noe godt for andre enn deg selv og din innerste sirkel før jul. Vi legger oss ikke borti hvorfor du ofrer kroner til veldedighet, men oppfordrer deg herved til å gå inn på Facebook og bidra til en av gruppene. Litt mer idealistisk enn Playstation 3 kanskje?