Mamma vil ha pause

Nå vil karrieremødre ta en pause i arbeidslivet og få mer tid til barna, viser en ny undersøkelse.

- Det handler ikke om å være husmor, men om å ta seg en skikkelig pause i et stadig mer krevende arbeidsliv, sier Carina Nunsted, sjefsredaktør i den svenske utgaven av bladet Mamma.

I det siste nummeret av svenske Mamma har 1 082 nybakte mødre i alderen 20 til 45 år blitt spurt om de kunne tenke seg en lengre pause fra arbeidslivet for å kunne bruke mer tid i hjemme. 59 prosent av kvinnene svarer ja.

- Mange yrkesarbeidende mammaer har fulgt opp både karrieren og hjemmet. Da kan man ofte drømme om å bare trykke på pauseknappen, sier redaktør Carina Nunsted i svenske Mamma.

Ja takk, begge deler
Redaktør Lina Schøyen i det norske bladet Mamma mener forholdene i Sverige kan sammenlignes med de norske.

- Når en har flere barn, og spesielt i skolealder er det nok mange norske kvinner som drømmer om å være mer hjemme med barna. De slites mellom drømmen og virkeligheten. For svært mange vil også ha en spennende jobb og karrieremuligheter. Filosofien er litt sånn Ole Brumm: Ja takk begge deler, sier Schøyen til Mozon.

Hun understreker likevel at stort sett er norske kvinner fornøyde med de permisjonsordningene vi har i dag.

- Mitt inntrykk er at permisjonsordningen ikke er noe kontroversielt tema, men heller hvordan den skal deles mellom partene, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer tid
57 prosent av de spurte i undersøkelsen sa at de gjerne skulle vært hjemme lengre dersom de hadde hatt råd til det. Og ifølge Carina Nunstedt er det muligheten til å få hverdagen til å gå opp tidmessig, som er hovedbegrunnelsen.

Anna Melanson tok åtte måneder ekstra fri for å tilbringe mer tid sammen med sønnen sin.

- Tiden var inne for det. Jeg kunne være mer delaktig i hans liv, spise familiemiddag og hente og bringe i barnehagen, sier hun til Expressen.

 

Mozon.no, 17.08.2006