Mamma er fortsatt best

En snill barnehagetante er kjekt å ha for små barn. Men ingen kan erstatte båndene til mor, mener forskere.

Mange mødre bekymrer seg for at barna blir mer kjent med barnepassere enn dem selv. Men tyske undersøkelser viser at de kan ta det helt med ro: Båndene mellom mor og barn er helt unike.

Mange likheter
- Det er viktig at barna utvikler et bånd til de som tar vare på dem. Men det betyr ikke at de kan erstatte mor, sier forskeren Lieselotte Ahnert, ved Germanys Free University i Berlin til nettmagasinet WebMD.

Undersøkelsen har sett nærmere på 40 studier av til sammen nesten 3000 barn. Forskerne forteller at det finnes flere likheter mellom hvordan barna oppfatter barnehagetanter og sine egne mødre. Men det var allikevel tydelig at det sterkeste forholdet var mellom mor og barn.

Best uten støy
Er du opptatt av at barnet også skal lære og utvikle seg i barnehagen? Da bør du forsikre deg om at personalet legger til rette for litt stilletid uten for mye bråk og stress. Undersøkelser viser nemlig at barn som utsettes for mye støy, får større problemer med å utvikle språket.

Små barn har blant annet problemer med å skille ut enkeltlyder fra bakgrunnsstøy, og vil derfor ikke oppfatte lydene av en samtale på et sted med mye bråk.