Makspris på mobil i utlandet

Nå er det slutt på de helt store overraskelser når du får mobilregningen etter ferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En avtale mellom EU- og EØS-land setter et makstak på hvor mye ringeminutter kan koste når man er på reise, skriver Post og teletilsynet (PT) i en pressemelding.

De nye prisene refereres gjerne til som eurotariff.

EU vil ha lavere ringepriser

Tidligere har prisen for å ringe hjem til Norge fra et Europeisk ferieland vært opptil 15-20 ganger høyere enn normal ringepris.

Fra 15. januar blir det en slutt på dette. Da innføres eurotariffen.

Nedlasting av data kan fortsatt gi store regninger. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com
Nedlasting av data kan fortsatt gi store regninger. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Vis mer


For mobilkunder i EU ble dette gjort gjeldende fra sommeren 2007. Du har siden da kunnet be din mobiloperatør om lavere priser, men på grunn av behovet for en lovendring for å kunne gjennomføre regelverket i Norge, har den automatiske priskutten tatt tid.

Store variasjoner

Ringepriser på samtaler i utlandet varierer sterkt i dag. Ifølge PT kan du betale opptil 15 kroner i minuttet for å ringe hjem, og opptil seks kroner i minuttet for å motta samtaler.

Det nye pristaket er som følger:

 • Innen EU/EØS-land: 4,88 kroner (inkludert moms) per ringeminutt.
 • Motta samtaler på reise: 2,39 kroner per minutt
 • Det er ikke innført pristak for sms, mms eller datatrafikk.

  KALKULATOR: Datatrafikk i tyve ferieland

  - Jeg er glad for at også norske mobilkunder nå får reduserte priser for bruk av mobiltelefon på reise i Europa. Prisene for nedlasting av data i utlandet er imidlertid fortsatt svært høye og uoversiktlige, sier direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet.

  - De europeiske tilsynene vurderer å gripe inn for å få ned prisene også for datatrafikk. Jeg er imidlertid svært skuffet over at mange mobiltilbydere i Europa, og dessverre også i Norge, endrer takseringsintervall fra sekund til minutt samtidig som de reduserer prisene for samtaler. Dette er ikke i forbrukernes interesse, og vi må se nærmere på disse gammeldagse prismodellene.

  Les: Misforsto, og fikk mobilregning på 429.000

  Ring med måte

  Selv om prisene kuttes, kan det fortsatt være dyrt. Sjekk derfor din operatørs vilkår, før du drar. Det er også smart å sjekke hvilken av de lokale operatørene din mobilleverandør samarbeider med.

  Flere smarte mobiltips for utenlandsferien: Ring smart i ferien.