<b>Noe tilbake</b> Et hjul her og en ramme der kan fort bli en sykkel.
Noe tilbake Et hjul her og en ramme der kan fort bli en sykkel.Vis mer

Maks 5.000 erstattes

Skal du kjøpe deg en fin, ny sykkel? Da kan du behøve en egen forsikring.

- Om sykkelen er verdt 8.000 kroner, får du igjen 5.000 fra innboforsikringen om den er stjålet, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. - Først kommer egenandelen på 2.000 eller 3.000 kroner til fradrag. Deretter får du maksimalt 5.000 kroner av det gjenstående beløp.

Rabatt for sykkelregister

Gjensidige gir 1.000 kroner rabatt på egenandelen om sykkelen er registrert i Falck sykkelregister. Registreringen koster 235 kroner for fem år og gjør at egenandelen ved et eventuelt tyveri synker fra 3.000 til 2.000 kroner.

Gjelder ikke bare hjemme

Innboforsikringen gjelder ikke bare om sykkelen står inne i boligen når Svartepetter kommer på besøk med brekkjernet. Den gjelder i sykkelstativet utenfor, på jobben, ved kinoen og på sykkeltur. Den gjelder også i utlandet, selv om det da kan bli en diskusjon om hvorvidt det er reiseforsikringen som bør dekke tapet.

«Har du ikke innboforsikring, har du ikke ansvarsforsikring om du sykler på noen.»


Et uhyre viktig poeng er at innboforsikringen også dekker den skaden du måtte påføre andre med sykkelen din. Folk har blitt skadet for livet etter å ha blitt påkjørt av syklister. Har du innboforsikring, dekker denne erstatningen. Har du ikke forsikring, må du betale av egen lomme, noe som kan gjøre deg til gjeldsslave på livstid.

Dyrere sykkel

Så hva om du har en dyrere sykkel? Hos Storebrand kan du da velge en utvidet innboforsikring som gir litt høyere dekning på flere området, blant annet inntil 10.000 kroner for sykkelen. I Gjensidige kan du øke sykkelforsikringen til 10.000 kroner for 300 kroner året, og til 15.000 kroner for 800 kroner året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I praksis har mange kunder rabattordninger, for eksempel gjennom kollektive medlemskap, slik at de betaler mindre, sier Rysstad.

Godt sikret: Nå har tyven en sykkel uten forhjul, men det finner han sikkert i løpet av to minutter.
Godt sikret: Nå har tyven en sykkel uten forhjul, men det finner han sikkert i løpet av to minutter. Vis mer


Verdigjenstandsforsikring

DinSide bor i Stenersgata i Oslo sentrum. Her har vi ikke mindre enn tre sportsbutikker i huset, og en av dem har fylt vinduene med sykler til opptil 35.000 kroner. For en slik sykkel vil altså ikke innboforsikringen holde uansett. Da må man ha en verdigjenstandsforsikring. En slik forsikring for en sykkel til 25.000 kroner koster 2.500 kroner året.

Stjeler foran og bak

Hvert år stjeles det rundt 60.000 sykler i Norge, og sykkelforsikringen er derfor en forsikring du dessverre forholdsvis ofte får bruk for. Selv om forsikringsselskapet gir deg noe av verdien tilbake, medfører et sykkeltyveri alltid et tap.

Sesong for alle Noen tar vårpussen på sykkelen, eller kjøper ny. Andre stjeler den. Foto: Karoline Brubæk
Sesong for alle Noen tar vårpussen på sykkelen, eller kjøper ny. Andre stjeler den. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


DinSide holder som sagt til i et ganske belastet strøk. Med én sykkellås er det vanskelig å låse begge hjulene og rammen fast til sykkelstativet. Det blir gjerne ett "løst" hjul. Tyvene fjerner forhjulet fra en sykkel, rammen og bakhjulet fra en annen. Dermed har de en sykkel, noen ganger uten å ha brutt opp noen lås.

Ta med sykkelen inn, eller bruk to låser.

En annen tragikomisk utvikling er at noen sykkeleiere skrur av setet og tar det med seg, for at sykkelen skal bli mindre attratktivå stjele. Tyven tar naturligivis bare setet fra en annen sykkel. Forfatteren av disse ord har blitt frastjålet to sykkelseter i vinter.