Rundt 600.000 nordmenn er rammet av øresus i større eller mindre grad. Foto: Colourbox
Rundt 600.000 nordmenn er rammet av øresus i større eller mindre grad. Foto: ColourboxVis mer

Magneter mot øresus

Langtidseffekt.

Hjernestimulering blir brukt for å lette symptomene på tinnitus. Ett år etter behandlingen opplevde alle pasientene som hadde fått behandlingen, noen forbedring - mens noen var fremdeles tinnitus-fri på ett eller begge ører.

Forskerne har i denne nye studien sett på langtidsvirkningene av denne behandlingen, i fire pasientgrupper - tilsammen 66 menn og kvinner. Alle hadde diagnostisert kronisk tinnitus, med en varighet av mellom seks måneder og 25 år. De fikk daglige behandlinger over en toukers periode, hvor elektroder ble plassert på skalpen over temporoparietal cortex (en del av hjernebarken).

Brølte i stykker 10-årings hørsel

Magnetisk stimulering

Behandlingen, kjent som repeterende transkranial magnetisk stimulering (rTMS) bruker en elektromagnet for å generere magnetisk puls som stimulerer deler av hjernen.

Dette er basert på teorien om at mennesker med tinnitus har en overaktivitet i en del av hjernebarken (temporoparietal cortex) når det kommer til å behandle lyder. Magnetbehandlingen er tenkt å redusere denne oversktiviteten, og dermed oppfattelsen av tinnitus.

En annen teori er at stimuleringen forstyrrer tinnitussignalene på sin vei i hørselsdelen av hjernen

Studien er utført av National Hospital for Neurology and Neurosurgery i London og Assiut University Hospital i Egypt.

Rockerne får øresus

Anbefaler annen behandling

- Vi kan ikke anbefale denne metoden fremfor andre behandlingsmetoder, sier Trym Helbostad, informasjonsrådgiver i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). Det er gjort forskjellige forskningsoppdrag på dette, og de viser at det kan ha effekt på noen, mens det har ingen effekt på andre. Men jeg skjønner at noen ønsker å bruke det for å fjerne plagene, sier Helbostad videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er over 600.000 her til lands med tinnitus, i varierende grad. Ifølge HLF er det rundt 20.000 som er såpass sterkt rammet at det går ut over helsen.

- Det vi kan anbefale, og som er mest brukt i Norge, er THT (Tinnitus Habituation Therapy, eller habiteringsterapi for tinnitus, red. anm.). Det er en mer helhetlig behandling, men den tar kanskje litt lengre tid, sier Helbostad.

Habiteringsterapi innebærer opplæring og trening i form av ufarliggjøring av symptomene, avspenning og lydstimulering.

- Skal gi bedre behandling mot øresus

- Interessant

- rTMS er absolutt en interessant tinnitusbehandling, og kaster lys over at man i moderne tinnitusteorier er mer opptatt av hva som foregår i hjernen, mer enn i øret, sier Dr Don McFerran, formann i den britiske tinnitusforeningen, til avisen Daily Mail.

Forskerne konkluderer med at denne behandlingen kan være en nyttig potensiell behandling for tinnitus. De bemerker imidlertid at pasientene som hadde vært plaget med tinnitus lengst, var de i testgruppen som med minst sannsynlighet ville respondere på behandlingen.

iPod skader hørselen