Mage øker demensrisikoen

Magefett hos middelaldrende kan øke risikoen for demens.

Fett rundt midjen øker risikoen for demens senere i livet, ifølge forskere ved universitetet i Boston.  Foto: Colourbox
Fett rundt midjen øker risikoen for demens senere i livet, ifølge forskere ved universitetet i Boston. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du på vei til å utvikle deg til en middelaldrende med eplefasong? Da bør du tenke på hjernen din.
Forskere ved Boston University School of Medicine fastslår at overflødig fett rundt magen øker risikoen for at ellers friske, middelaldrende utvikler demens senere i livet, skriver Alpha Galileo.

Sjekk om du trenger å gå ned i vekt ved hjelp av Dinside.no sin BMI-kalkulator.

- Resultatene bekrefter et sterkere bånd mellom økende fedme sentrert rundt midjen og risikoen for demens og Alzheimers, sier doktor Sudha Seshadri ved Framing Heart Study Offspring Cohort.

Les også: Dette holder hjernen din frisk

Preventive tiltak

Funnene gjør at det er håp om å finne preventive tiltak mot demes. WHO har estimert at 24.3 millioner mennesker verden over har en form for demens. Minne, språk, problemløsning og andre kognitive funskjoner blir dårligere. Diagnose får man når to eller flere hjernefunksjoner er påvirket.

Fysisk aktivitet

En tidligere studie har vist at fysisk aktivitet kan ha en sammeheng med demensrisiko. Til og med daglige gåturer kan ha noe for seg. En studie med over 2000 menn over 71 viser at de som gikk minst hadde nesten doblet risiko for å utvikle demens i forhold til dem som gikk mest.

En annen studie, der 18.000 kvinner deltok, viser at de som trener mer fikk bedre resultater på tester av den mentale kapasiteten.

Les også: Ti tegn på at du blir hundre

Magefett

Magefett er ikke bare farlig for hjernen. Fettet som ligger rundt magen og innimellom de indre organene i bukhulen er farligere for helsen enn fettet som er fordelt andre steder på kroppen. Det inneholder signalstoffer som kan trigge sykdomstilstander som åreforkalkninger og diabetes.

En norsk studie har også vist at magefett er farligere enn både røyking og høyt kolesterol. Ved mye magefett skilles betennelsesstoffer ut i blodet. Disse stoffene ser ut til å utgjøre en langt større risikofaktor for hjerte- og karsykdom enn det høyt kolesterol og røyking gjør.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!