Macho menn på moten

Menn er ikke lenger bare menn. Metroseksuelle menn er på vei ut, nå er det den überseksuelle som tar vare på kvinnen.

De siste årene har kjendiser som David Beckham gjort det trendy å være myk mann. Men nå tar den macho übermannen over.

Metroseksuelle kvinneplager
- En metroseksuell mann bruker lang tid på badet, gråter jevnlig og passer på at han spiser sunt. Han tør å utfordre de vante kjønnsrollene og adopterer kvinnelige vaner - og uvaner. Det gjør at mennene får færre mannssykdommer, men flere klassiske "kvinnelidelser", melder danske Dagens Medicin.

- 95 prosent av alle menn født i Danmark deltar ved deres barns fødsel og en hel del også i fødselsforberedelsen. Våre undersøkelser har vist at mange menn opplever det som en like stor omveltning i deres tilværelse å bli foreldre som moren gjør, sier Svend Aage Madsen, sjefspsykolog ved Rigshospitalets Klinik for Psykologi, Pædagogik og Socialrådgivning, til Dagens Medicin.

Spiseforstyrrelser er også en lidelse som rammer et økende antall menn. En grunn til dette kan være at også menn opplever et større skjønnhets- og sunnhetspress.

Når det fokuseres på spiseforstyrrelser, er det i svært stor grad jentene som trekkes frem. Fordi de synes det er fælt å ha noe som kalles en "kvinnelidelse", er det vanskeligere for gutter å søke hjelp.

Überseksuell - den nye trenden
Men i følge svenske Expressen er det nå en ny mannemote på gang. For nå skal menn som følger med i tiden bli macho igjen. Kvinner vil nemlig ikke ha menn som bryr seg mer om seg selv enn partneren.

Den überseksuelle mannen liker, i følge Expressen, biff og pommes frittes, men kan også tenke sunt. Han liker øl, men gjerne lys øl. Han beholder skjeggstubbene, men dusjer daglig. Han liker superheltfilmer og ser gjerne mye vold i filmene. Håret er lett å gjøre i stand, for han er ikke så glad i å tilbringe mye tid foran speilet. Garderoben er liten, men ikke billig.

Expressens eksempler på überseksuelle menn, er George Clooney, Ewan McGregor og Jamie Oliver.

- Den überseksuelle mannen tenker positivt om kvinner, men han gjør seg ikke til for å få deres aksept eller godkjennelse, sier Marian Salzman, eksperten som gjør eierskap på uttrykket "metroseksuell", i følge Expressen.

 

Mozon.no, 23.09.2005