<strong><B>NYVINNING - PÅ EN MÅTE:</strong></B> Apple har allerede gjort nybrottsarbeidet på iPhone og andre enheter, men følger nå opp med en Mac App Store for Mac-brukere. Her er det penger å spare, men alt er likevel ikke bare fryd og gammen.
NYVINNING - PÅ EN MÅTE: Apple har allerede gjort nybrottsarbeidet på iPhone og andre enheter, men følger nå opp med en Mac App Store for Mac-brukere. Her er det penger å spare, men alt er likevel ikke bare fryd og gammen. Vis mer

Mac App Store med budsjettpriser

Men pass på: Du kan gå i fella med Apples nyvinning.

Publisert
Sist oppdatert

Apple er naturlig nok fortsatt beruset av suksessen de har hatt med programbutikken App Store for iPhone, iPad og iPod Touch, og i høst gjorde de klart at en tilsvarende butikk ville bli tilgjengelig for Mac-brukerne i løpet av 2011.

Denne uka åpnet Mac App Store for alle, og det betyr ikke bare at Mac-eiere nå kan handle programmer fra ett og samme sted, det betyr faktisk også at det er svært mye penger å spare på enkelte applikasjoner.

Spar tusener

App Store inneholdt ved lansering rundt 1000 programmer, men det tallet kommer garantert til å stige. I oktober i fjor var det for eksempel 300.000 apper i App Store for iOS (iPhone, iPad, iPod Touch), og selv om antall Mac-brukere er langt lavere enn antallet iOS-brukere er app-butikk-konseptet så enkelt at det i seg selv virker å være salgsfremmende.

Vi har brukt prislupen i nye Mac App Store, og det er faktisk mulig å spare tusenlapper på å handle her framfor på nett eller i fysisk butikk. Mest aggressiv på prisingen er, kanskje ikke så overraskende, Apple selv.

Denne tabellen viser noen av de mest dramatiske prisforskjellene:

Mac App Store med budsjettpriser


75 prosent reduksjon

Totalt skiller det altså rundt 5000 kroner mellom de ni programmene hvis du hadde kjøpt alle sammen i nye Mac App Store, kontra på nett eller i butikk.

At Apples profesjonelle fotoredigeringsprogram, Aperture 3, settes ned med rundt 75 prosent og nå er nede i så lite som 439 kroner er oppsiktsvekkende, ikke minst når det befinner seg i direkte konkurranse med Adobes Photoshop Lightroom - som per i dag koster 2.550 kroner på Adobes hjemmesider.

Det er også verdt å legge merke til at Apples programvarepakker iLife og iWork, som i utgangspunktet består av flere applikasjoner satt sammen til én såkalt suite, nå kan kjøpes individuelt. Er du på jakt etter tekstbehandler kan du altså kjøpe Pages til 109 kroner istedenfor å betale 790 kroner for Pages pluss to andre programmer du kanskje ikke har bruk for.

Her er App Store-farene

App Store høres med andre ut som en fristende kjøpeløsning for Mac-brukere, men i en utmerket artikkel på nettstedet Lifehacker kalt "Hvorfor Mac App Store stinker" listes det opp endel gode grunner til at alt ikke bare er fryd og gammen:

  • Det er ikke mulig å kjøpe oppdateringer via Mac App Store (har du kjøpt versjon 1.0 og vil oppgradere til versjon 2.0 må du med andre ord betale full pris)
  • Du kan ikke laste ned demo- eller prøveversjoner av programvaren (Apple tillater ikke dette)
  • Det kan bli vanskeligere å få brukerstøtte, blant annet i form av raske oppdateringer av programmer som har alvorlige feil (alle programmer må først godkjennes av Apple før de legges ut i App Store)
  • Som på iPhone og iPad vil mange programmer rett og slett ikke få lov til å selges gjennom App Store, fordi de ikke oppfyller Apples relativt strenge kriterier for hva som kan selges i butikken.

Mac App Store er tilgjengelig for alle OS X Snow Leopard-brukere gjennom siste systemoppdatering, versjon 10.6.6. Gå til eplesymbolet øverst til venstre, velg "Programvareoppdatering".

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer