<B>NYVINNING - PÅ EN MÅTE:</B> Apple har allerede gjort nybrottsarbeidet på iPhone og andre enheter, men følger nå opp med en Mac App Store for Mac-brukere. Her er det penger å spare, men alt er likevel ikke bare fryd og gammen.
NYVINNING - PÅ EN MÅTE: Apple har allerede gjort nybrottsarbeidet på iPhone og andre enheter, men følger nå opp med en Mac App Store for Mac-brukere. Her er det penger å spare, men alt er likevel ikke bare fryd og gammen.Vis mer

Mac App Store med budsjettpriser

Men pass på: Du kan gå i fella med Apples nyvinning.

Apple er naturlig nok fortsatt beruset av suksessen de har hatt med programbutikken App Store for iPhone, iPad og iPod Touch, og i høst gjorde de klart at en tilsvarende butikk ville bli tilgjengelig for Mac-brukerne i løpet av 2011.

Denne uka åpnet Mac App Store for alle, og det betyr ikke bare at Mac-eiere nå kan handle programmer fra ett og samme sted, det betyr faktisk også at det er svært mye penger å spare på enkelte applikasjoner.

Spar tusener

App Store inneholdt ved lansering rundt 1000 programmer, men det tallet kommer garantert til å stige. I oktober i fjor var det for eksempel 300.000 apper i App Store for iOS (iPhone, iPad, iPod Touch), og selv om antall Mac-brukere er langt lavere enn antallet iOS-brukere er app-butikk-konseptet så enkelt at det i seg selv virker å være salgsfremmende.

Vi har brukt prislupen i nye Mac App Store, og det er faktisk mulig å spare tusenlapper på å handle her framfor på nett eller i fysisk butikk. Mest aggressiv på prisingen er, kanskje ikke så overraskende, Apple selv.

Denne tabellen viser noen av de mest dramatiske prisforskjellene:

Mac App Store med budsjettpriser


75 prosent reduksjon

Totalt skiller det altså rundt 5000 kroner mellom de ni programmene hvis du hadde kjøpt alle sammen i nye Mac App Store, kontra på nett eller i butikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At Apples profesjonelle fotoredigeringsprogram, Aperture 3, settes ned med rundt 75 prosent og nå er nede i så lite som 439 kroner er oppsiktsvekkende, ikke minst når det befinner seg i direkte konkurranse med Adobes Photoshop Lightroom - som per i dag koster 2.550 kroner på Adobes hjemmesider.

Det er også verdt å legge merke til at Apples programvarepakker iLife og iWork, som i utgangspunktet består av flere applikasjoner satt sammen til én såkalt suite, nå kan kjøpes individuelt. Er du på jakt etter tekstbehandler kan du altså kjøpe Pages til 109 kroner istedenfor å betale 790 kroner for Pages pluss to andre programmer du kanskje ikke har bruk for.

Her er App Store-farene

App Store høres med andre ut som en fristende kjøpeløsning for Mac-brukere, men i en utmerket artikkel på nettstedet Lifehacker kalt "Hvorfor Mac App Store stinker" listes det opp endel gode grunner til at alt ikke bare er fryd og gammen:

  • Det er ikke mulig å kjøpe oppdateringer via Mac App Store (har du kjøpt versjon 1.0 og vil oppgradere til versjon 2.0 må du med andre ord betale full pris)
  • Du kan ikke laste ned demo- eller prøveversjoner av programvaren (Apple tillater ikke dette)
  • Det kan bli vanskeligere å få brukerstøtte, blant annet i form av raske oppdateringer av programmer som har alvorlige feil (alle programmer må først godkjennes av Apple før de legges ut i App Store)
  • Som på iPhone og iPad vil mange programmer rett og slett ikke få lov til å selges gjennom App Store, fordi de ikke oppfyller Apples relativt strenge kriterier for hva som kan selges i butikken.

Mac App Store er tilgjengelig for alle OS X Snow Leopard-brukere gjennom siste systemoppdatering, versjon 10.6.6. Gå til eplesymbolet øverst til venstre, velg "Programvareoppdatering".