Maarud slanket posene - økte prisen med 60 prosent

Potetgullprodusenten Maarud skryter gjerne av å ha pusset opp emballasjen på potetgullet sitt. Men det er ikke den eneste endringen.

<B>NY DESIGN, VEKT OG PRIS:</B> Maaruds nye design har sin pris. Ikke nok med at posene er blitt 100 gram lettere, prisen har også økt. Foto: Kim Jansson
NY DESIGN, VEKT OG PRIS: Maaruds nye design har sin pris. Ikke nok med at posene er blitt 100 gram lettere, prisen har også økt. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maarud har frisket opp emballasjen på sin populære potetgullserie, og selger potetgullet under slagordet «Sprøere flak, bedre smak».

Men det er ikke bare emballasjen og smaken som er endret. Produsenten har også gitt sine potetgullposer en aldri så liten slankekur.

Den største posen, som tidligere veide 350 gram, har kvittet seg med 100 gram og veier nå bare 250 gram. Den lille posen, som tidligere veide 200 gram, veier nå bare 180 gram.

Men det stopper ikke der: I tillegg til å slanke posene har Maarud også satt opp prisene på potetgullet. I en pristest DinSide gjorde i februar i år, kostet den største posen Maarud potetgull (350 gram) 21,90 kroner i de fleste butikkene. Nå koster den nye posen (250 g) 24,90 kroner.

Størrelseskorrigerer vi prisene, betyr det at posene nå koster 60 prosent mer enn for bare noen få måneder siden.

- De gamle posene var for store

Administrerende direktør i Maarud, Kenneth Hamnes, sier størrelsen på posene er endret fordi folk flest ikke lenger foretrekker store potetgullposer.

- At posen er blitt mindre skyldes at mange forbrukere synes de gamle posene var for store og at for store poser også kan medføre mange knuste flak. Maarud Potetgull skal være av førsteklasses kvalitet, helt hjem, sier Hamnes til DinSide.

Hamnes sier det er helt nødvendig å øke prisen på produktet, fordi produsenten nå bare bruker naturlige ingredienser, som koster mer enn før.

- Med tynnere sprøere flak og kun naturlige ingredienser er prisen blitt høyere enn før, men det betyr ikke at Maarud Potetgull er blitt dyrt. Prisene ligger nå omtrent midt på treet i kategorien, noe vi ikke synes er unaturlig for en markedsleder, sier Hamnes.

TYDELIG MERKING: De gamle Maarud-posene var tydelig merket med størrelsen på pakken. Dette er nå fjernet fra framsiden av de nye posene. Foto: Kim Jansson
TYDELIG MERKING: De gamle Maarud-posene var tydelig merket med størrelsen på pakken. Dette er nå fjernet fra framsiden av de nye posene. Foto: Kim Jansson Vis mer


Prøver ikke å skjule

En annen endring Maarud har gjort med de nye posene er å fjerne størrelsesmerkingen fra framsiden av posen.

Tidligere kunne du lett se hvor stor potetgullposen var, men etter at Maarud reduserte størrelsen, er denne merkingen borte fra forsiden av emballasjen.

Hamnes avviser at Maarud har gjort dette for å skjule at forbrukerne får mindre potetgull for pengene.

- Det er ikke uvanlig at gramvekten står på siden eller bak på produktene. Som du kjenner til gjør norske prismerkingsregler at kiloprisene uansett kommer tydelig frem på hylleetiketter eller plakater i butikkene, sier Hamnes.

Vanlig at emballasjen krymper

Det er ikke uvanlig at norske og utenlandske produsenter endrer størrelsen på produktene sine. Tidligere har DinSide skrevet om det tyske forbrukernettstedet Hamburg Verbraucherzentrale som har avslørt hvordan størrelsen på dagligvarene krymper, mens prisen forblir det samme.

Denne Biotherm-kremen har krymet fra 250 til 200 ml. Foto: vzhh.de
Færre antall bleier i pakkene enn før. Foto: vzhh.de
Osten har blitt kuttet i hjørnene og ble dermed 25 gram lettere. Foto: vzhh.de
Pringles gikk fra 200 g til 170 g. Foto: vzhh.de
Snickersen blir stadig lettere. Foto: vzhh.de
Wasa-pakningene har også krympet en hel del. Foto: vzhh.de
250 ml Herbal Essences-sjampo har blitt 200 ml. Foto: vzhh.de


Saken vakte stor interesse blant DinSides lesere, som kunne fortelle om flere norske produkter som har blitt endret i størrelse de siste årene. Doc halslinser, vaskepulveret Omo Color, kjøttdeig fra Rema og sjokoladen Caramello var bare noen av produktene som ble nevnt da leserne debatterte saken.

Vet du om flere produkter som har endret størrelse den siste tiden? Tips DinSides økonomiredaksjon på okonomi@dinside.no.