Agder er en populær høgskole, men må allikevl legge ned fire grunn- utdanninger - hvorav tre innen ingeniørfag.
Agder er en populær høgskole, men må allikevl legge ned fire grunn- utdanninger - hvorav tre innen ingeniørfag.Vis mer

Må legge ned studieplasser

Nedgangen i antall studenter fører til nedleggelse av enkelte grunnutdanninger. Det er de mindre populære studiene innen ingeniørfag det går verst utover. Høgskolen i Agder er hardest rammet og må legge ned hele fire "upopulære" linjer.

Selv om nedgangen i antall søkere til høyere utdanning går hardest utover læresteder i distriktene, har også byene problemer med å få fylt opp enkelte studieplasser. Dette gjelder spesielt innen ingeniør-, førskole- og språkutdanninger. Mange av dem vil ikke bli fylt i det hele tatt.

Høgskolen i Agder er en av landets mest populære høgskoler. Allikevel må skolen midlertidig legge ned hele fire grunnutdanninger - tre ingeniørutdanninger og en eksportlinje.

Ifølge en fersk oversikt utarbeidet av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet for DinSide, er det foreløpig fattet vedtak blant landets høgskoler og universiteter om å legge ned - permanent eller midlertidig - 11 grunnutdanninger. Hele syv av disse er innen ingeniørfag.

NITO-President Svein Vikhals. 
Foto: NewsWire
NITO-President Svein Vikhals.
Foto: NewsWire Vis mer

Ikke bekymret

Presidenten i NITO (Norges ingeniørorganisasjon), Svein Vikhals, er ikke bekymret. Han mener der i mot at utviklingen går rette veien.

- Det er ikke noe nytt at få ungdommer velger realfagbaserte studier. At enkelte studier må legges ned sier seg selv når vi kan tilby 8.000 studieplasser, men bare 5.000 studenter totalt har realfagsfordypning fra videregående, påpeker han.

Vikhals opplyser til DinSide at utviklingen nå faktisk går riktig vei.

- Etter at Stortinget fattet vedtak om å gi ekstrapoeng til realfag opplever vi nå en økning både i prosent og i antall søkere til ingeniørutdanningene, sier han og berømmer høgskolene som har bidratt til økningen gjennom å tilby forkurs innen matte og fysikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingeniør, førskole og språk

Økning til tross, det er de færreste av landets ingeniørklasser som blir fylt opp, men det gjelder også andre studieretninger. Ifølge Samordna Opptak kan vordende studenter som ennå ikke har fått plass velge og vrake innen ingeniør-, førskole- og språkutdanninger.

- For dem som ennå ikke har fått ønskene sine oppfylt, eller for andre som plutselig skulle bestemme seg for å studere, er mulighetene mange, sier informasjonskonsulent i Samordna Opptak, Anders Aspaas, til DinSide og viser til Restetorget.- Her er det førstemann til mølla, minner han om.

Færre uten plass

Det er til nå 4057 kvalifiserte søkere som ikke har fått tilbud om studieplass og som står på venteliste til minst ett studium. Det tilsvarende tallet var i fjor 6450. Den reelle nedgangen på kvalifiserte søkere uten tilbud er i forhold til i fjor på over 2400 personer. Det forventes at dette tallet vil synke ytterligere som følge av lokale suppleringer og at mange vil nytte seg av tilbudene på restetorget

Det er sendt ut 2 960 tilbud i suppleringsopptaket. 1 167 til søkere som stod uten noe tilbud etter hovedopptaket, 1 793 til søkere som allerede har fått et tilbud, som nå har rykket opp til et høyere prioritert studieønske. I alt 65 979 søkere er kvalifiserte, 4 057 av disse står uten tilbud. Det forventes at dette tallet vil synke ytterligere som følge av tilbud om studieplass i lokale suppleringer, via Restetorget, og at enkelte vil takke nei til ventelisteplasser.

Her er studiene som departementet foreløpig har bestemt skal legges ned høsten 1998, enten midlertidig eller permanent:

  Permanent
 • Høgskolen i Agder, årsenhet i naturfag med vekt på biologi. Erstattes av årsstudium i biologi og kjemi

 • Høgskolen i Oslo, Årsenhet i formgiving og strikking.

 • Høgskolen Oslo, Årsenhet i formgiving og dekorativ tekstil. Begge årsenhetene erstattes av årsenhet i formgiving, broderi og strikking

 • Høgskolen i Sør-Trøndelag, 1-årig studium i bergteknikk.

 • Høgskolen i Telemark, årsstudium i norsk natur og kultur.

 • Høgskolen i Telemark, 1-årig studium i miljøkunnskap.

 • Høgskolen i Østfold, 3-årig ingeniørutdanning, linje bygg, studieretningene konstruksjonsteknikk og teknisk planlegging. Erstattes av studieretning allmenn bygg.

 • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, 30 vekttall livsynskunnskap.
 • Midlertidig

 • Høgskolen i Agder, 3-årig teknisk eksport

 • Høgskolen i Agder, 3-årig kjemi-økonomi

 • Høgskolen i Agder, 1-årig eksport

 • Høgskolen i Agder, 3-årig ingeniørutdanning, linje bygg, studieretning landskapsteknikk

 • Høgskolen i Bergen, 3-årig ingeniørutdanning, linje bioproduksjon og foredling

 • Høgskolen i Gjøvik, 3-årig ingeniørutdanning, linje elektro, studieretningene elkraftteknikk og automatiseringsteknikk

Kilder:

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.