Må fortelle kalori-sannheten

Nye regler for fastfoodkjeder i USA. Hjelper det deg?

Studier viser at økt informasjon om kaloriinnhold kan resultere i at man velger bort usunne retter. Foto: colourbox.com
Studier viser at økt informasjon om kaloriinnhold kan resultere i at man velger bort usunne retter. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du er nettopp blitt ferdig med middagen på en fastfoodkjede, og magen kjennes fornøyd. Og enten du har valgt en sunnere variant og satset på magert kjøtt og mye grønnsaker, eller kjørt på med masse rødt kjøtt som svømmer i fett, har du mest sannsynlig ingen idé om hvor mange kalorier middagen har gitt deg.

Dette er ikke bare helt hypotetisk, for forskning viser at de fleste har liten kunnskap om kaloriinnholdet i maten vi spiser ute.

Duger ferdigmaten? DinSide tester!

Men snart kan det forandre seg. I USA kommer det ny lovgivning som går ut på at flere byer og delstater påbyr fastfood- og restaurantkjeder å informere om hvor mange kalorier rettene inneholder.

Her hjemme ønsker 72 prosent bedre merking av mat, viser et prosjekt som Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) står bak.

Les også:
Kaotisk merking i jungelen av mat
Dropp de dårlige matvanene

Men det er imidlertid noen som ikke har fått dette på menyen sin helt ennå, og det er politikerne, skriver Forskning.no. Det til tross for at studier viser at økt informasjon om kaloriinnhold kan resultere i at man velger bort usunne retter.

Spiser sunnere med matinfo

En studie som er publisert i tidsskriftet Journal of Consumer Research antyder at folk vil ta sunnere valg dersom de får vite hvor mange kalorier rettene de spiser inneholder.

I en del av studien fikk testdeltakere servert en lunsj som besto av en stor sandwich med kalkun. I etterkant fikk en gruppe beskjed om at lunsjen var mer usunn enn den egentlig var, og inneholdt 960 kcal og 53 gram fett. Den andre gruppen fikk kun informasjon om ingrediensene – de fikk ikke vite noe om kaloriinnholdet.

Slik velger du brød

Senere ble testdeltakerne lurt til å tro at de skulle være med på smaksprøving av to typer snacks. En gruppe fikk presentert kjeksen og sukkertøyet som lavkalori, mens den andre gruppen fikk vite at dette var vanlige produkter med ny smak.

Det dreide seg selvfølgelig ikke om noen smakstest – forskerne ville se hvordan deltakerne spiste etter å ha fått presentert produktene på forskjellige måte.

Lett er ikke farlig

Spiste mer ”sunne” produkter

Resultatene viser at de som trodde de siste lavkaloriprodukter spiste mer enn de som trodde de spiste vanlige snacks. De som tidligere hadde fått full informasjon om hvor mange kalorier lunsjen deres inneholdt, spiste mindre kjeks og sukkertøy enn de andre. Denne samme gruppen spiste også totalt mindre resten av dagen.

Forskningen viser også at mange har en tendens til å underestimere kaloriinnholdet i retter som et merket ”lavkalori”.

- Når de fikk vite det reelle kaloriinnholdet fikk de et mer negativt bilde av "lavkalori-rettene." Tilsvarende negativ reaksjon oppsto ikke når forbrukerne fikk informasjon om reelt kaloriinnhold i retter solgt uten lavkalori-stempelet, skriver Forskning.no.

Forskernes konklusjon er at:

- En av grunnene til at personer som ofte spiser måltider hjemmefra og samtidig slåss med vekten er at den gjennomsnittlige forbruker har svært lite kunnskap om kaloriinnhold og næringsverdi i mange typer fastfood, ifølge Forskning.no.

Slik holder du kaloriinntaket i sjakk når du spiser ute

Forskerne advarer imidlertid samtidig at kjeder som markedsfører matvarene sine som sunne kan oppleve å få misfornøyde kunder når de oppdager det reelle kaloriinnholdet i lett-menyene.

Selv om mange er for merking av maten vi spiser ute, er det foreløpig ingen planer om å påby denne form for merking her hjemme.

Nøkkelhullet

Det jobbes heller med å videreutvikle nøkkelhullmerkingen. Nøkkelhullet er symbolet som følger de sunneste alternativene i matbutikken.

Slik ser du at maten er sunn

Men denne merkingen omfatter først og fremst sunne matvarer i butikken. Hvis det vil bli vurdert å utvide ordningen, vil det også da være en frivillig ordning, skriver Forskning.no

Kvinner er mer positive enn menn til merking. Bare fire prosent er helt i mot et slikt forslag, viser forskningen til SIFO.

Merking av mat

Er du interessert i å vite hvor mange kalorier burgermenyen du spiser ute inneholder (eller tilsvarende meny)? (Avsluttet)
Ja, dette har jeg savnet lenge!(78%) 335
Kanskje. For noen kan det være nyttig å vite.(16%) 69
Nei, for noe tull! Hva skal jeg med det?(6%) 26
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.