BLÅSTE SEG OPP: En MacBook Air fikk problemer med batteriet, og styreflaten fungerte ikke lenger. Det kan man ikke regne med, mener Forbrukertvistutvalget.  Foto: Apple
BLÅSTE SEG OPP: En MacBook Air fikk problemer med batteriet, og styreflaten fungerte ikke lenger. Det kan man ikke regne med, mener Forbrukertvistutvalget. Foto: AppleVis mer

Må fjerne MacBook Air-batteri

At batteriet er over to år gammelt, betyr ikke at eventuelle problemer må betales ene og alene av deg.

Batterier har ofte kortere reklamasjonstid enn produktet de står i.

Kjøper du en bærbar PC har du fem års reklamasjonsfrist på maskinen, mens batteriet bare kan reklameres de første to årene. Etter tre år kan altså feil på maskinen rettes gratis, mens batteriproblemer må betales av deg. Dette fordi batterier defineres som slitedeler, på lik linje med for eksempel bremseklossene på en bil. Slike deler kan ha en kortere reklemasjonsfrist enn produktet forøvrig.

Men dette betyr ikke at alle batteriproblemer etter to år automatisk blir ditt eget problem.

Det slår Forbrukertvistutvalget fast i et nytt vedtak.

Du kan forresten ha krav på ny Mac selv etter fem år også. Her kan du lese hvordan Anita fikk ny maskin fra Humac.

Smart måte å klage på

En kar fra Ølen i Rogaland kjøpte i 2009 en MacBook Air av en annen privatperson, som hadde kjøpt maskinen i 2008. 2008 er dermed årstallet som er gjeldende i reklamasjonssaken, og at maskinen nå eies av en annen enn opprinnelig kjøper har ingenting å si.

Sommeren 2011 begynte styreflaten å fuske. Dette skjedde da maskinen ble varm, og det viste seg at batteriet var synderen. Det blåste seg opp, som vi har sett skje på andre Mac-er også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PROBLEMET: Styreflaten ville ikke lenger lystre. Nå blir løsningen å ha en MacBook Air uten batteri.  Foto: Pål Joakim Olsen
PROBLEMET: Styreflaten ville ikke lenger lystre. Nå blir løsningen å ha en MacBook Air uten batteri. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Verkstedet sa at batteriet hadde "brukt opp alle ladesykluser og dekkes derfor ikke av garanti/reparasjon". De 2.891 kronene et batteribytte ville koste, måtte derfor Ølen-karen betale selv.

Her kunne historien ha sluttet. Ettersom batteriet var over to år gammelt, hadde han ikke krav på et nytt batteri gratis. MacBook Air har innebygget batteri, som krever at maskinen åpnes. Til informasjon sier Apple på sine supportsider at et batteribytte skal koste rundt 950 kroner. Og iFixit.com forteller at det å bytte selv er svært enkelt, og selger batterier for 99,99 dollar, altså 560 kroner, pluss moms og frakt.

Men Mac-brukeren gjorde noe lurt: Han klaget ikke på at batteriet ikke fungerte. Han klaget på at styreflaten ikke fungerte.

En orginal løsning

Butikken nektet å gi seg, og saken ble sendt til Forbrukerrådet før den havnet i Forbrukertvistutvalget. Og de er enig med Ølen-mannen.

"Utvalget opprettholder sitt tidligere syn hva angår batteriers levetid, men finner at man ikke kan forvente at batteriet skal svulme opp og på den måten påvirke andre funksjoner ved maskinen. Dette utgjør således en mangel ved maskinen" skriver Forbrukertvistutvalget i sin avgjørelse.

Butikken dømmes derfor til å gjennomføre en gratis reparasjon, slik klager krever. Men han blir neppe hoppende glad: Utvalget krever nemlig bare at butikken fjerner batteriet, slik at maskinen kan brukes med strømkabel. En løsning som ble foreslått av butikken selv.

Oppblåste batterier eller ikke: MacBook Air er en fantastisk datamaskin, mener vår tester