Må finne seg i identitetstyveri

Syv annonser er rykket inn på Finn i Steinar Midtskogens navn. Finn klarer ikke å stanse misbruket.

<b>Aldri annonsert på Finn: </b> Likevel er det lagt ut minst syv annonser i Steinar Midtskogens navn.
Aldri annonsert på Finn: Likevel er det lagt ut minst syv annonser i Steinar Midtskogens navn. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble oppmerksom på Finn-annonsene fordi det ringte folk til meg for å forhøre seg om produkter jeg skulle ha lagt ut for salg, sier Steinar Midtskogen. - Jeg hadde ikke lagt ut noen annonser, men fant ganske riktig navnet midt i annonsene. Da jeg henvendte meg til kundesenteret, fjernet de annonsen, og jeg har heller ikke fått krav om å betale for den. Men siden har dette gjentatt seg seks ganger. Jeg har bedt Finn om å legge inn en automatisk sjekk som kunne sørge for at svindlere ikke lenger kunne bruke min identitet, men det sier de de ikke vil.

Veldig billige biler

Svindelen består i at det averteres biler til salgs for en svært lav pris. Svindlerne opplyser at de skal flytte tilbake til England etter et arbeidsopphold i Norge, og derfor selger bilen sin. Interesserte kjøpere vil bli forsøkt overtalt til å sende inn et forskuddsbeløp, noen ganger uten å ha sett bilen.

Se opp for "Markus" på Finn.no

Lar andre betale annonsen

Når du averterer en bil til salgs på Finn, kan du velge om du vil betale kontant med kort eller få tilsendt en faktura. For å få godkjent fakturabetaling, må du legge inn navn, adresse og fødselsdato. Finn sjekker så om disse opplysningene stemmer med virkelige personer. Gjør de det, så går annonsen ut.

Men det er ingen som kontrollerer hvorvidt telefonnummeret i annonsen går til den samme personen. Også e-postadressen som oppgis, kan gå til en annen person. Kjenner du noens fødselsdato, kan du altså avertere bilen din til salgs, sørge for at interesserte kjøpere kontakter deg, mens regningen for annonsen går til en annen.

Fikk du svindelmailen fra "Finn"?

- Vi skal sjekke manuelt

- Finn.no er i utgangspunktet et åpent system, i likhet med f.eks. gmail, hvor alle kan opprette konti. Et slikt system er brukervennlig, men åpner også for misbruk, sier ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no, Lars Vinden, til DinSide. - Vi innfører likevel nå i løpet av september et system med manuell forhåndskontroll av annonser på Finn Bil, for å hindre at svindlere skal legge inn annonser.

- Men hvordan vil denne kontrollen kunne avsløre at andre har lagt inn annonser? Vil det foretas noen kontroll ut over å sjekke at navn, adresse, telefonnummer og fødselsdato stemmer?

- Nei, det vil det ikke. Men vi vil kunne operere med en manuell "svarteliste" med navn på folk som har fått misbrukt sin identitet tidligere. Med en manuell kontroll vil vi også kunne sjekke en rekke andre forhold, blant annet pris, historikk på FINN og tekniske data. Dette vil gi en langt bedre kontroll enn dagens system.

- Steinar Midtskogen mener dere automatisk kan sjekke kombinasjonen av navn, adresse og fødelsdato mot en fil over folk som ikke ønsker at det skal opprettes fakturabetaling i deres navn?

- Det er komplisert å få til.

- Midtskogen er selv programmerer, og har vel nokså overbevisende demonstrert at det er teknisk svært enkelt med en slik kontroll?

- Det er sikkert teknisk mulig å forhindre at noen oppretter en annonse i navnet Steinar Midtskogen, men vi har valgt å prioritere en løsning som forhåpentligvis vil stoppe alle falske annonser, uavhengig av hvilket navn som benyttes.

- Ville ikke mye av problemet blitt borte om dere hadde forlangt kortbetaling av alle? Sivindlerne er vel vanligvis ikke interessert i å betale for annonsene.

- Det hadde også for oss vært en stor fordel om alle kunne betale med kort. Da hadde vi sluppet at folk som ikke har tenkt å betale annonserte hos oss. Men det viser seg at nokså mange vil betale med faktura. Det er noen som ikke ønsker å oppgi betalingsdata på internett. Andre driver firmaer hvor man ønsker en faktura til bruk i regnskapet, kanskje har man heller ikke noe kort tilknyttet firmaets konti. Vi sender ut hundrevis av fakturaer hver uke.

- Så det du sier, er at folk som blir utsatt for identitetstyveri gjennom Finn bare må finne seg i dette. Dere vil ikke innføre noen "vasking" av navn?

- Jeg sier ikke at de må finne seg i det. Jeg sier at jeg tror vår manuelle kontroll vil være mer effektiv både overfor dem som allerede har vært utsatt for identitetstyveri og for å beskytte mot eventuelle fremtidige misbruk.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!