Må du skatte av pengepremien?

Pengespill frister med 200 millioner kroner i førstepremie. Men må du betale skatt av gevinsten?

<B>GIGANTPREMIER:</B> Eurolotto frister med lottogevinster som er betydelig større enn hva Norsk Tipping kan tilby. I likhet med den norske varianten slipper du også å betale skatt av gevinstene. Foto: Fra Eurolottos tv-sending
GIGANTPREMIER: Eurolotto frister med lottogevinster som er betydelig større enn hva Norsk Tipping kan tilby. I likhet med den norske varianten slipper du også å betale skatt av gevinstene. Foto: Fra Eurolottos tv-sending Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Tipping har lenge vært alene om å tilby skattefrie pengepremier til heldige lottovinnere. Men tiden med lottomonopol er over, og nå frister utenlandske selskaper nordmenn med lottopremier helt hinsides det vi har sett komme fra Hamar.

EuroLotto, som blant annet markedsføres og trekkes i reklamepausene på Viasat-kanalene TV3 og Viasat 4, lokker med en førstepremiepott på minimum 200 millioner norske kroner - hver dag.

Høres fristende ut, ja, men som alltid når det gjelder slike spill er det minimal sjanse for å vinne toppgevinsten. Dessuten er det bare flaks som avgjør om du stikker av med premie eller ikke.


Egne regler for utenlandske spill

Men hva skjer om du skulle være så heldig å vinne? Vil staten grafse til seg en del av pengepremien, fordi du spiller et utenlandsk spill? Ifølge Skatteetaten er svaret på spørsmålet både ja og nei.

Eva Karin Dahle Rabben, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten Foto: Skattedirektoratet
Eva Karin Dahle Rabben, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten Foto: Skattedirektoratet Vis mer


- I utgangspunktet er gevinster fra utenlandske spill skattepliktige når gevinsten er over 10.000 kroner, forklarer senior kommunikasjons-rådgiver Eva Karin Dahle Rabben i Skatteetaten.

Rabben sier videre at det er hele gevinsten, minus innsatsen i det konkrete spillet, som normalt skal beskattes som kapitalinntekt.

- Beløpsgrensen gjelder for den enkelte gevinst, og ikke samlet netto inntekt gjennom året, sier Rabben til DinSide.

Kapitalinntekter, som lotterigevinster vil regnes som, beskattes med 28 prosent.

Skattefritt i EU

Likevel vil alle pengepremier i spill som Eurolotto være skattefrie. Grunnen er at det er unntak fra regelen på spill som opererer i EU- og EØS-landene.

- Hvis gevinsten kommer fra EØS- eller EU-land, og stammer fra spill som tilsvarer spill eller lotterier som lovlig kan tilbys i Norge, for eksempel spill som tilbys fra Norsk Tipping, så vil hele gevinsten være skattefri, forklarer Rabben.

Eurolotto holder til på Malta og eies av et aksjeselskap i Sverige, noe som betyr at lotteriet opererer innen EUs grenser. Dermed får den norske staten null og nada av den eventuelle premien din.

Det er altså pengespill som opererer utenfor disse grensene som altså er skattebelagt. Om dette er avgjørende for hvilke spill du spiller, bør du sjekke hvor selskapet opererer, før du betaler.

SE OGSÅ: Du trenger ikke spille lotto for å bli millionær

Kontroversiell trekning

Eurolottos inntog på det norske markedet har vært omdiskutert. Det norske Lotteri- og stiftelsestilsynet har gått i bresjen for å advare nordmenn mot det relativt nye lotteriet.

- Jeg anbefaler folk å holde seg langt unna, uttalte direktør Atle Hamar i Lotteri- og stiftelsestilsynet til VG, da Eurolotto startet sine sendinger på norske tv-kanaler tidligere i år.

Hamar begrunner advarselen med at en rekke nordmenn skal ha klaget på at de ikke har fått premier fra andre utenlandske spill.

- For norske spill er det utarbeidet et kontrollregime og klageregelverk som sikrer det er trygt å delta eller om rett person får rett premie.

Eurolottos representanter i Norge, har blant annet sendt ut en pressemelding, der de svarer på kritikken fra Lotteritilsynet. Der presiserer selskapet at Eurolotto er et lovlig europeisk spill som opererer på europeisk lisens fra det maltesiske myndighetsorganet Lotteries & Gaming Authority.

Morten Klein i Cherryföretagen, som eier EuroLotto, sier til DinSide at selskapet følger alle europeiske krav, og at de har en garanti i Bank of Valetta om å levere pengepremier.

- Det er ikke farlig å spille for oss, sier Klein til DinSide.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!