Må du melde flytting?

Bytter du adresse, er fristen åtte dager. Men for studenter gjelder egne regler.

FLYTTET? Studenter kan som regel selv velge om de vil melde flytting til folkeregisteret.  Foto: ELISABETH DALSEG
FLYTTET? Studenter kan som regel selv velge om de vil melde flytting til folkeregisteret. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er høysesong for flytting, og mer enn 250.000 studenter er nå eller skal straks i gang med høyere studier ved studiesteder rundt i landet. Mange av disse flytter for første gang ut fra barndomshjemmet. Men må de melde flytting?

Les også: Unngå disse flyttefellene

Vanligvis innen åtte dager

Bytter du bosted innenlands, skal du vanligvis melde fra til Folkeregisteret innen åtte dager. Hos Altinn finner du flyttemeldingsskjema.

Men dette gjelder ikke for studenter. Ifølge Skatteetaten kan studenter selv velge om de vil melde flytting. Har du foreldre, ektefelle eller barn bosatt på hjemstedet, kan du velge å beholde det som folkeregistrert adresse.

Det er hvor du bor ifølge Folkeregisteret, som avgjør blant annet hvor du får stemme ved valg. Du kan likevel velge å ha en annen postadresse enn den folkeregistrerte adressen, og det er et poeng for studenter.

Studielånet: Nei, det har ikke blitt billigere - du må bare betale oftere

Viktig i forhold til stipend

Hvorfor har adressen så stor betydning for deg som studerer?

Har du studielån kan inntil 40 prosent av lånet bli gjort om til stipend etter bestått eksamen. Den delen av lånet kalles omgjøringslån. For å få omgjøringslån, må du ifølge Lånekassen være såkalt borteboer. Altså kan du ikke bo sammen med foreldrene dine, selv ikke i en egen boenhet i barndomshjem der du betaler husleie. Men det er altså ikke et krav om å ha annen folkeregistrert adresse for å få rett til omgjøringslån.

Derfor vil Lånekassen vite hvor du bor

Omgjøringslån blir gjort om til stipend en gang i året. Det skjer når Lånekassen får likningstallene for det året du tok eksamen.

Mer om omgjøringslån og stipend hos Lånekassen.

Bor du borte fra hjemmet under skolegang i videregående, gjelder egne regler for bostipend.

Flere stipend

I tillegg kan studenter få reisestipend for tre tur-returreiser mellom studiested og hjemsted i løpet av skoleåret.

Sjekk inn hos Lånekassen på nett for å finne ut hvordan du melder adresseendring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer