<B>KAFFEGIGANT MED BETALINGSVRI:</B> Starbucks mener du skal i framtida skal betale med mobilen, og ikke med kontanter eller bankkort.
KAFFEGIGANT MED BETALINGSVRI: Starbucks mener du skal i framtida skal betale med mobilen, og ikke med kontanter eller bankkort.Vis mer

Må betalingskortene vike?

Den gigantiske Starbucks-kjeden i USA leder an når det kommer til alternative betalingsløsninger.

Norge har vært i verdenstoppen når det kommer til kortbruk i lang, lang tid allerede, og nå som selv mindre beløp også betales med plast vil muligens mynt- og seddelbruken være så å si fraværende om få år.

Kortbruken er tar kort tid (ingen ordspill intendert), og den hindrer stort sett at du blir stående fast hvis det viser seg at det lå færre tikroner i lommeboka enn du først trodde.

Det begynner med kaffen

Den enorme, amerikanske kaffekjeden Starbucks har også sett at bruken av mynter og sedler ikke lenger er spesielt nyttig, men de tar like godt et lite syvmilssteg over bank- og kredittkortene, og kort rett på mobilbetaling.

Nesten 6.800 utsalgssteder tok denne uka i bruk digitalbetaling via den andre gjenstanden alle alltid har med seg utenfor døra i tillegg til lommeboka, og spørsmålet er om ikke mobiltelefonen kan bli et vel så potent betalingsmiddel som magnetstripa i ikke all for fjern framtid.

Starbucks Card Mobile, som er det offisielle navnet på betalingsløsningen, er en mobil forlengelse av kaffekjedens eget alternative betalingskort, Starbucks Card. Med sistnevnte har kaffetørste kunder kunnet fylle opp kortet med penger, og deretter betale kaffen (og andre varer), i tillegg til å innhøste poengpremier som til slutt resulterer i en gratis kaffe eller liknende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Betal med en app

BONUS I VENTE: Har du kjøpt mange nok kaffekopper får du snart en gratis.
BONUS I VENTE: Har du kjøpt mange nok kaffekopper får du snart en gratis. Vis mer

I prinsippet er den nye appen, som foreløpig er tilgjengelig for Apples iPhone og iPod Touch, i tillegg til BlackBerry-mobiler, en mobilifisering av dette kortet. Kunden bruker enten
et kredittkort eller en PayPal-konto til å fylle opp Starbucks Card Mobile med penger, og den observante leser vil allerede her se at, nei, det er foreløpig ikke mulig å kvitte seg helt med betalingskortene.

Omtrent samtidig kommer Visa med en også med en iPhone-app som kan erstatte Visa-kortet ditt.

Når en så skal betale er det bare å holde opp med strekkoden en får opp på mobilskjermen, som så leses av av Starbucks' egenutviklede strekkodeskanner. Det er selvfølgelig også mulig å sjekke saldoen på Starbucks Card via appen.

Ifølge CNN mener Starbucks-kjeden at kundene deres oftere har med mobiltelefonen enn lommebok. Når de i tillegg ser at så mange som en av fem kunder allerede betaler med det gamle Starbucks-kortet, synes det liten tvil om at antallet som bruker mobilbetaling raskt vil utgjøre en betydelig andel av Starbucks' kundegruppe.

Raskeste alternativet

Målinger gjort av den store kaffekjeden viser at den mobile appen slår andre betalingsløsninger både i forhold til transaksjonstid og total ventetid for kundene, noe som naturlig nok er fristende tall for enhver som driver med salg.

BONUS I VENTE: Har du kjøpt mange nok kaffekopper får du snart en gratis.

Slik ser appen ut:

Spørsmålet er hvor stor nedslagskraft dette vil få på lang sikt. Kanskje blir det vanskeligere å etablere nye betalingsvaner her til lands, der bankortvanene for lengst er veldig godt etablert blant folk flest. I USA er betalingsmønsteret betraktelig mer fragmentert (sjekkheftet lever for eksempel fremdeles), og det kan derfor bli enklere å tilføre enda et alternativ enn det er i et homogent BankAxept-land som Norge.

Når en stor kjede som Starbucks, som i fjor omsatte for godt over 60 milliarder kroner og har hele 137.000 ansatte, tar i bruk mobilbetaling er det uansett grunn til å følge med.