- Lyver om dødelige piller

Mektige legemiddelselskaper jukser med forskningen og lyver om livsfarlige bivirkninger, mener den britiske professoren David Healy. Her er metodene de bruker:

Husker du Vioxx? Det smertestillende medikamentet var et gjennombrudd i behandlingen av smertefulle sykdommer som leddgikt og slitasjegikt.

I 2004 ble pillene plutselig trukket tilbake av produsenten Merck. Årsaken var at uavhengige forskere fant klare tegn på at pillene av typen cox-2 hemmere kunne føre til alvorlige hjertesykdommer og dødsfall.

Men dette var ikke ferske nyheter for legemiddelprodusenten, mener den britiske professoren David Healy. Han har fulgt denne industrien på nært hold i flere tiår, og er ikke overrasket over metodene som ble brukt for å dekke over de livsfarlige bivirkningene.

Les mer her: Fjerner livsfarlige smertestillende

Jukser med undersøkelsene
- Hovedproblemet ligger i den kliniske undersøkelsen. Prinsippet bak kliniske undersøkelser er at man sammenlikner effekten av et medikament med en placebogruppe og rapporterer alle resultatene.

- Dette er i utgangspunktet en glimrende idé. Og frem til for tyve år siden ble slike undersøkelser gjort på forskjellige universiteter. Men nå er det i hovedsak legemiddelfirmaene selv som gjennomfører undersøkelsene. Resultatet er at verdien av denne metoden har blitt fullstendig underminert, forteller David Healy til den engelske avisen Daily Mail.

- Udokumenterte beskyldninger, mener legemiddelbransjen. Les deres svar her:

Healy forteller blant annet om sine opplevelser som ekspertvitne i britiske rettssaker hvor legemiddelselskapene blir tvunget til å levere fra seg hemmeligstemplet informasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farlige lykkepiller
- For ti år siden satt jeg i en rettssal med tusener av konfidensielle dokumenter foran meg. Dokumentene omhandlet legemiddelet Prozac som har blitt brukt som antidepressiva av millioner av mennesker over hele verden.

- Papirene avslørte at produsentens uttalelser om sikkerheten til produktet var ren løgn. Selskapet var fullstendig klar over at Prozac økte risikoen for selvmord, og samtidig bare hadde en marginalt større effekt enn narrepiller, sier Healy.

Senere har andre antidepressiva som Seroxat også blitt beskyldt for de samme farlige bivirkningene.

Kjøper seg forskere
I tillegg til påvirkning av undersøkelser, beskyldes legemiddelselskaper mange ganger for å holde tilbake viktig informasjon om mulige bivirkninger. Selskapene beskyldes også noen ganger for ren juks, som å endre på datamaterialet slik at resultatet blir bedre.

Bruk av såkalte ”skyggeforfattere” er heller ikke uvanlig. Kjente vitenskapsmenn produserer mange vitenskapelige artikler. I noen tilfelle er artiklene skrevet av et legemiddelselskap, som så tilbyr generøs betaling for å få et kjent navn på forsiden av rapporten.

- Jeg har selv fått tilbud om å stå som forfatter av en rapport som er skrevet av legemiddelindustrien. Og når jeg avslår, finner jeg den samme artikkelen publisert med en annen forsker som forfatter, forteller David Healy.

Har Healy rett? – Påstander uten dekning, mener talspersoner for legemiddelbransjen