Mathilde Ramfelt (34) er fornøyd med byttedagen. Hun tror denne typen arrangementer kan bidra til å få ned overforbruket av billigproduserte klær av dårlig kvalitet.  Foto: Berit B. Njarga
Mathilde Ramfelt (34) er fornøyd med byttedagen. Hun tror denne typen arrangementer kan bidra til å få ned overforbruket av billigproduserte klær av dårlig kvalitet. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Lysten på noe nytt?

Egne arrangementer for å bytte klær med andre brer om seg.

Publisert
Sist oppdatert

I dagens forbrukssamfunn har mange av oss klesskapet fullt av klær, og slett ikke alle plagg blir like hyppig brukt. Gjelder dette også deg? Da kan det kanskje være et alternativ å bytte bort klærne.

Såkalte bytteparties har sakte men sikkert bredt om seg blant venninnegjenger landet over, men noen har valgt å gjøre et langt større nummer ut av dette konseptet:

Lørdag 17. august arrangerte blogger Marie Nord (27), Tine Venås (26) i Yelp og Kriszti Toth (27) ved gründerhuset Mesh i Oslo en egen byttedag med flere hundre deltakere.

– Vi har lyst til å starte en bølge, en ny trend, forteller Marie Nord, som står bak bloggen Dagens Outfit.

Målet med arrangementet er både å minske kjøpepresset blant unge, og å gi nytt liv til klær som ligger ubrukt i skuffer og skap.

Les også: Her får du gratis møbler

Tine Venås i Yelp, Kriszti Toth ved Mesh kafé og blogger Marie Nord står bak lørdagens byttedag. Foto: Berit B. Njarga
Tine Venås i Yelp, Kriszti Toth ved Mesh kafé og blogger Marie Nord står bak lørdagens byttedag. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Vil skape byttetrend

I utgangspunktet skulle byttedagen være et mindre arrangement, men Marie Nord syntes det var på tide å gjøre noe større ut av dette konseptet sammen med Yelp og kaféen Mesh. Og med over 300 påmeldte er dette etter alt å dømme det største byttearrangementet for klær i Norge så langt.

– Byttedager er svært populære i USA, og i storbyer som London og Stockholm. Målet er å arrangere flere slike byttedager, også i andre norske byer. Vi må bli mer bevisste i forhold til kjøp av klær, og jeg håper dette kan være med på å bevisstgjøre folk, forteller Nord.

Også Mathilde Ramfelt (34), som er innom for å bytte klær, tror det er på tide med en endring i nordmenns handlevaner.

– Vi kjøper mye klær som koster lite, men er av dårlig kvalitet. Vi bør heller kjøpe ting av god kvalitet som vi kan ta vare på, og gi nytt liv ved denne typen arrangementer, sier Ramfelt til DinSide.

Hun har selv byttet bort flere kjoler kjøpt på ebay, som ikke passet, og funnet flere ting som fristet.

– Det er hyggelig å se andre overta klær og bli glad for å finne klær du selv har hatt med, understreker hun.

Triks for å gjøre funn på loppemarked

Smart ordning

DinSide var tilstede på lørdagens byttedag for å se nærmere på hvordan fenomenet fungerer. Det kom og gikk til stadighet folk, som la utover medbrakte klær før de selv plukket med seg det de måtte finne som falt i smak.

Også undertegnede som har kjøpestopp i hele 2013 måtte prøve seg på klesbytte. Fordelen med et såpass stort arrangement er at det blir et stort utvalg i klær, og dermed var det flere ting som fristet. Det eneste som føltes unaturlig var å ikke betale for det man putter i veska.

Kjøper du klær som er made in hell?

I tillegg til flere småbedrifter samarbeidet også Fretex om lørdagens byttedag, og tar i mot eventuelle plagg som skulle bli igjen etter endt arrangement.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer