Lyst på muskler? Dropp denne

Cola kan gjøre deg svak.

LUREHJERNE: Er virkelig Coca-Cola best, eller er det hjernen din som lurer deg? Eller er det Coca-Cola som lurer hjernen din?  Foto: Colourbox
LUREHJERNE: Er virkelig Coca-Cola best, eller er det hjernen din som lurer deg? Eller er det Coca-Cola som lurer hjernen din? Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glad i cola? Da skal du kanskje ikke briske deg så mye.

Les også: Er det sant at cola er helsekost?

Legene bak en studie publisert i International Journal of Clinical Practice advarer nå nemlig mot overdrevent inntak av cola.

De har sett en økning i antall mennesker som lider av muskelproblemer, og mener det skyldes coladrikking.

Gir en rekke helseproblemer

- Vi drikker mer brus enn noen gang, og en rekke helseproblemer er alt avdekket som følge av det: Tanntrøbbel, demineralisering av skjelettet, fedme og diabetes, sier legen Moses Elisaf, ved avdeling for indremedisin ved universitetet i Ioanninna i Hellas, i en pressemelding.

Les også: Disse drikkene innehodler flest kalorier

- Nå får vi stadig økende bevis for at overdreven coladrikking også kan føre til hypokalemi. Det er en tilstand der kaliumnivået i blodet synker, hvilket forårsaker en negativ effekt på vitale muskelfunksjoner.

Lammelser i kroppen

En studie utført av Elisaf og kollegene hans har vist at symptomene på hypokalemi kan gi alt fra en lett svekkelse av musklene, til nesten fullstendig lammelse.

Les også: Cola hjelper ikke mot magevondt likevel

Da pasientene sluttet å drikke cola og fikk tilskudd av kalium opphørte heldigvis etter hvert symptomene.

Dette var pasienter som drakk mellom to og ni liter cola daglig.

Annen brus gir også problemer

Hypokalemi ser ut til å oppstå som følge av høyt inntak av tre vanlige stoffer i cola: Glukose, fruktose og koffein.

Les også: Drikkeflaska kan bli en bakteriebombe

Koffeinet ser ut til å i størst grad forårsake symptomer på hypokalemi, men søtstoffene kan gi diaré, og ergo også ha mye av skylden.

Legene mener derfor at overdrevent inntak av brus som ikke inneholder koffein, altså andre brustyper enn cola, også kan gi hypokalemi.

Forbruket stiger stadig

I 2007 ble det konsumert intet mindre enn 552 milliarder liter brus i verden, hvilket tilsvarer gjennomsnittlig 83 liter per person.

Innen 2012 forventes det at hver person vil drikke 95 liter brus i året. I USA er imidlertid det årlige konsumet alt oppe i 212 liter per person.