Lyse utsikter for mørk sjokolade

Forskere har igjen vist positive helsegevinster rett etter inntak av mørk sjokolade.

Denne sjokoladen ser ut til å påvirke de cellene som bekler blodåreveggene på en positiv måte; i alle fall tre timer etter inntak, melder AstraZenecas pressetjeneste.

Dette skyldes sannsynligvis at antioksidantene i mørk sjokolade, men først og fremst kakaopulver, kan øke det snille HDL- kolestrolnivået med opptil 10 %.

Det er likevel viktig å huske på at en helsemessig gevinst får du bare ved moderate mengder, og at sjokoladen bør inneholde mye kakao-pulver, helst over 70%.

Den nye studien, presentert av greske forskere søndag på den Europeiske Hjertekongressen i Munchen, ble utført på 17 friske frivillige. Disse fikk spise en plate med mørk sjokolade og ble deretter undersøkt med ultralyd.

Resultatene viste at mørk sjokolade så ut til å gjøre blodårene mer fleksible, noe som kan motvirke stive blodårer og eventuelt påfølgende hjertekomplikasjoner. Den positive effekten av den mørke sjokoladen varte i minst tre timer.

Forskerne konkluderte blant annet med at denne sjokoladen fremstår som kraftfull helsekost i begrensede mengder.

Det er også vist at sjokolade påvirker frigjørelsen av endorfiner og serotonin i hjernen, stoffer som gir oss følelsen av velbehag og hjelper mot stress.

For sjokoholikerne er det kanskje å håpe på at mørk sjokolade også kan gi langsiktig helsegevinst. Men dette gjenstår altså å vise, advarer andre ledende hjertespesialister.

 

Mozon.no, 03.09.2004