Lyse biler krasjer sjeldnere

Hvite og gule biler har mindre risiko for å bli involvert i ulykker der andre førere har skylda, sier spanske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om andre faktorer er mye viktigere for sjåførens risiko til å havne i en alvorlig kollisjon, bør bilkjøpere vurdere effekten av fargen på ulykkes-oddsen, mener forskerne.

Man har tidligere forklart problemet med at mørkere biler oftere er involvert i alvorlige ulykker med at de er vanskeligere å se på en åpen gate. Men forskerne sier at overraskende få har undersøkt om lakkfargen i seg selv øker risikoen for kollisjoner.

For å teste teorien, har doktor Pablo Lardelli-Claret og kollegene hans ved universitetet i Granada i Spania gått gjennom nasjonale ulykkesstatistikker fra 1993 til 1999. De fant ut at hvite og gule biler hadde lavere risiko for å bli passivt involvert i en alvorlig kollisjon - altså ulykker dr en annen fører hadde skylden. rapporten er publisert i novemberutgaven av tidsskriftet Epidemiology.

Gruppen til Lardelli-Claret analyserte mer enn 57.000 alvorlige ulykker, der kun én fører fikk skylda. Sammenlignet med alle andre lakkfarger, hadde hvite og gule biler fire prosent mindre sjanse for å bli passivt involvert i en ulykke av denne typen.

Prosentandelen var enda litt høyere hvis det var regn, tåke eller andre mindre enn optimale værforhold.

- Det er ikke tvil om at andre faktorer spiller en større rolle i alvorlige trafikkulykker, men disse resultatene bør bli tatt alvorlig av trafikkmyndigheter, bilfabrikker og bilkjøpere flest, sier Lardelli-Claret.

Mozon.no, 14.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer