Lyntest for klamydia

I løpet av en halvtime kan en ny test avsløre om du er smittet av klamydia eller ikke.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Hvis det viser seg at testen er god nok og gir pålitelige resultater, er vi positive. »


I fjor fikk mer enn 21.000 nordmenn diagnosen. Det er det høyeste antallet noen gang, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Klamydia er et stort problem og antallet tilfeller bare øker. De store utfordringene er å få folk til å bruke kondom og til å teste seg, sier rådgiver ved instituttet, Hilde Kløvstad.

Les også: Fant usynlig klamydia i Norge

Lurer du på om du er smittet med denne kjønnssykdommen, må du vanligvis vente i en uke før du får svar siden prøvene må sendes inn til et laboratorium.

Nå har britiske forskere imidlertid utviklet en test som gir deg svaret allerede etter en halvtime, ifølge BBC News.

- Effektiv og billig
Kløvstad hilser velkommen alle effektive tiltak som kan gjøre det mulig å diagnostisere og behandle flere.

- Hvis det viser seg at testen er god nok og gir pålitelige resultater, er vi positive. Tidligere hurtigtester som har vært på markedet, har vært litt upålitelige, men forskningen går jo framover, sier hun.

En studie på 1.300 kvinner ved tre klinikker viser at den nye testen, som ikke er på markedet ennå, er både effektiv og billig, melder BBC News. Den ligner litt på en graviditetstest og kan vise et positivt resultat etter allerede ti minutter, sier forskerne fra University of Cambridge.

Studien er nylig publisert i tidsskriftet British Medical Journal.

Les også: Vil ha klamydiaregister

Svar på timen
- Når man kombinerer testing og behandling på ett klinikkbesøk får man ofte bedre resultater siden noen pasienter synes det er vanskelig å komme tilbake raskt nok, sier studieleder Helen Lee til Medical News Today.

Ved Olafiaklinikken i Oslo er det allerede fast praksis at pasientene får svar mens de venter og dermed kan begynne på behandlingen med en gang, ifølge avdelingsoverlege ved klinikken Harald Moi.

- Vi bruker mikroskopi som er en veldig effektiv metode for å påvise betennelse som de fleste med klamydia har. Det gjør at de fleste som er undersøkt, allerede har fått behandling når vi får svar på klamydia fra laboratoriet, forteller Moi.

- Det er imidlertid svært få leger som benytter seg av denne metoden, enten fordi de føler seg usikre eller bare stoler på lab-prøver, legger han til.

Les også: Svangerskapskrøll med klamydia

- Lab-test bedre
Moi kjenner til den nye testen og synes den virker relativt bra. Han tviler imidlertid på at den vil klare å fange opp mer enn seks-sju av ti som har klamydia.

- Alle legekontorer har tilgang på lab og kan sende prøver dit. Det vil alltid være det sikreste alternativet, sier han og legger til at han ikke tror det er noen stor belastning å vente ei uke på svar.

Det er heller ikke noe stort problem å få pasientene til å komme tilbake for behandling når de først har testet seg, tror Kløvstad.

- De fleste som har tatt en test og får en diagnose, får også behandling, sier hun.

Hva kan du om kjønnssykdommer? Ta testen her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!