- En moderat kalorireduksjon kan fungere for noen, men vil ikke fungere for dem som blir alt for fristet av mat, som ofte gir opp når de ser mat de har lyst på, sier professoren. Foto: Colourbox.com
- En moderat kalorireduksjon kan fungere for noen, men vil ikke fungere for dem som blir alt for fristet av mat, som ofte gir opp når de ser mat de har lyst på, sier professoren. Foto: Colourbox.comVis mer

- Lynslanking funker

Mange fraråder det, men nå sier ekspert noe annet: Trygt og effektiv med hurtigslanking.

De aller fleste har en viss idé om hva som skal til for å gå ned i vekt. Kostholds-eksperter anbefaler stort sett at et en sunn vektreduksjon foregår med en vektnedgang på inntil 0,5 kilo i uken, og grøsser av ordet lynslanking. For det resulterer jo bare i at man mister vann og muskelmasse, og risikoen for å legge på seg igjen, er stor.

Men nå uttaler en forsker ved Tufts University i USA noe helt annet. Hun mener lynslanking funker bedre enn slanking over lengre tid.

Nederst i artikkelen kan du lese hva norsk ekspert ekspert sier om lynslanking.

- Sunne og fornuftige lyndietter gir faktisk like langvarige resultater som dietter som følges over lengre perioder. For noen personer vil lyndiettene funke bedre, sier professor Susan Roberts, ifølge Times Online.

Les også:
Så mye koster det å kutte kiloene gjennom kurs
DinSide Helse har testet apparater som lover hurtigslanking
Slanketips du kan leve med

1200 kcal om dagen

Anbefalt kaloriinntak er avhengig av faktorer som alder, vekt og aktivitetsnivå. For en kvinne på rundt 30 år med et normalt aktivitetsnivå ligger det anbefalte kaloriinntaket på mellom 2000-2500 kalorier per dag. Noen lyndietter gir et kaloriintak på rundt 1500 kcal per dag. I studien til Roberts fikk testpersonene 1200 kcal per dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Virker dietten din?

- Vi hadde to forskjellige grupper. I den ene kuttet vi ti prosent av kaloriene og i den andre kuttet vi 30 prosent. Vi prøvde å få dem til å holde seg til dietten i et år, sier Roberts.

Og resultater er: De to gruppene oppnådde stort sett det samme.

Roberts tror lyndietter egner seg for dem som lett lar seg friste av mat.

Lystene dine avslører deg

Bra for overspisere

- En moderat kalorireduksjon kan fungere for noen, men vil ikke fungere for dem som blir for fristet av mat, og som gir opp når de ser mat de har lyst på, sier professoren.

Hun tror at for de som lett blir fristet av mat eller som overspiser, vil det fungere bedre å gå drastisk til verks og kutte ut alle favoritter, istedenfor å kutte ut enkelte ting.

- Og til tross for alt pratet om at det er bedre å gå sakte ned i vekt, finnes det faktisk liten forskning på hva som fungerer best på lang sikt – å gå ned i vekt raskt eller sakte, sier Roberts, og legger til at problemet med mange dietter er at det tar lang tid før resultatene kommer, og mange gir opp.

- Med lynslanking føler man progresjon hele tiden, sier Roberts.

Unngå fasting

Hun minner om at man må være forsiktig med dietter som lover betydelig vektreduksjon, samt unngå fasting. Men å gå ned cirka 10 kilo på åtter uker ved å spise 1200 kalorier om dagen og være fysisk aktiv en halvtime om dagen, mener hun er trygt – så lenge kostholdet er balansert, og består av lav-glykemisk mat (mat som gir lav blodsukkerstigning) og mye proteiner.

Når man forandrer vanene sine på denne måten og spiser sunnere, vil man også klare å holde kiloene unna på lang sikt, mener hun.

Uten å kjenne til selve studien, uttaler Kirsti Bjerkan, helse- og treningspedagog og klinisk ernæringsfysiolog ved Aker universitetssykehus, at hun generelt ikke er begeistret for slanking og spesielt ikke lynslanking.

Ekstreme dietter

- Dietter som gir stor og raskvektreduksjon er ofte ekstreme. Du oppnår vekttap, men ofte bare på kort sikt. De fleste som følger slike dietter vil gå opp i vekt igjen - ofte til en vekt som var høyere enn der de startet. Resultat blir dermed negativ, sier hun til DinSide Helse.

Hun legger til at alle er forskjellige og at det ikke finnes en diett/strategi som passer og alle.

- Dessverre kan det ofte i media synes som om det finnes bare en "riktig" diett for vektreduksjon. Dette er ikke bare medias skyld, men i høy grad også personer - både helsepersonell/fagpersoner og andre, som mener at sin diett er det som skal "redde" oss fra overvekt og fedme. Ofte er det kommersielle interesser bak dette, sier hun, og legger til at man bør unngå å gå for langt ned i kaloriinntak - kvinner bør få i seg mer enn 1200 kcal om dagen.